Hirdetés
. Hirdetés

Melyik vírusírtót használd 2020-ban?

|

Örökérvényű kérdés, hogy szükség van-e vírusírtókra, de az elmúlt években nem vált kevésbé fenyegető veszéllyé a személyes adatok elvesztése, nem beszélve a bizalmasabb adatokhoz való hozzáférésről. A digitalizált világunkban még a legártalmatlanabbnak tűnő weboldalakon is belefuthatunk egy olyan pop-up hirdetésbe vagy linkbe, amire naivan rákattintva ajtót nyitunk a rosszfiúknak a gépünkhöz.

Hirdetés

Jelen sorok sem íródnának, ha nem volna valóban szükség aktív védelemre a laptopodon, a kérdés már csupán az, hogy melyik is az a programcsomag, ami a te igényeidhez legközelebb áll.

Természetesen nem győzzük hangsúlyozni, hogy a lehető legbiztosabb védelem a vírusok és egyéb ártalmas programok ellen a józan ész - a gyanúsnak tűnő linkek, e-mailek általában nem csak annak tűnnek, hanem valóban azok is. Ha megfontoltan, ésszel kattintunk és telepítünk a gépünkre programokat, akkor a rosszindulatú behatolások 90%-ától már megvédtük magunkat bármilyen program segítsége nélkül is.

Hirdetés

Persze azt sem szabad elfelejtenünk, hogy egyrészt ott van még a fennálló 10%, amiért nem biztos, hogy tudunk felelni, nem beszélve arról, ha mondjuk egy háztartásban, vagy cégben lévő összes számítógép biztonságáért kell felelnünk. Ha vírusírtókról beszélünk, akkor biztosan neked is beugranak olyan nevek, mint a Norton, McAfee vagy az ESET. Számtalan cég kínál biztonságot, ám korántsem azonos árakon és körítéssel, ma bemutatjuk, hogy szerintünk melyik a legjobb. Ha pedig már megtörtént a baj, az adataid biztonsága érdekében érdemes felkeresned egy budapesti laptop szervizt, ahol biztosan tudnak majd neked segíteni.

BITDEFENDER TOTAL SECURITY 2020



Operációs rendszer: Windows

Védett eszközök száma: 5

Előnyök és hátrányok:

+ Egy eszközre vetítve legolcsóbb teljes körű védelem

+ Jelszókezelő, VPN plusz funkciók

+ 30 napos próbaváltozat

- Erőforrásigényes

Szomszéd országunk egyik kiváló export terméke a Bitdefender, mely méltán aratott világszerte sikert termékeivel a korábbi években, amely idén sincs másként. A Bitdefender kínálatában szerepel az ingyenes verzión kívül az Antivirus Plus 2020 és a Total Security 2020 is, jelen esetben utóbbit vesszük górcső alá. Az olcsó húsnak híg a leve mottó ebben az esetben kivételesen nem igaz, hiszen a piacon az egyik legkedvezőbb árú vírusírtó programcsomagról van szó, akár teljes árú vásárlásról, akár előfizetéses alapú használatról beszélünk.

A Total Security 2020 nevéhez méltóan nem pusztán vírusírtóként aposztrofálja magát, hanem komplett védelmi programcsomagként: a laptopodon található fájlok védelmén túl jelszómenedzsert, webszűrőt és egy alapigényeket kielégítő VPN-t is kínál. A cikk írásának pillanatában kevéssel több, mint 13 000 forintnak megfelelő összegért cserébe juthatunk hozzá az 5 különálló Windows-os eszköz védelméért felelős, egy éves előfizetéshez. A 0-napos malware támadások esetén 98.8%-os védelmet nyújt az AV-Test szerint, így nem csak olcsó, de hatékony védelmet is garantál.

A vásárlás előtt 30 napos próbakörre is lehetőség nyílik. A Bitdefender jelen és összes egyéb verziójának egyetlen komoly hátránya, hogy a legerőforrásigényesebb antivírus szoftverek között tartják számon, csekélyebb teljesítménnyel ellátott laptopok sebességét érezhetően korlátozhatja.

NORTON ANTIVIRUS PLUS


Operációs rendszer: Windows, OSX

Védett eszközök száma: 1

Előnyök és hátrányok:

+ A legfrissebb kártevők ellen is védelmet nyújt

+ Minimális hatással van a laptop teljesítményére

+ Akkumulátorkímélő üzemmód

- Magasabb ár

A kaliforniai illetőségű Norton neve sokak számára ismerősen csenghet, hosszú évtizedek óta stabil szereplő a vírusvédelemmel foglalkozó programok piacán. Jelenleg növekvő ársorrendben az alábbi programokat kínálják: Norton Antivirus Plus, Norton 360 Standard, Norton 360 Deluxe, illetve utóbbi személyiséggel kapcsolatos információk eltulajdonítása elleni garanciával. Most a legkedvezőbb árú, alapváltozatot vizsgáljuk.

A Norton Antivirus Plus egyetlen Windows vagy Mac eszköz védelméért felelős, amelyért cserébe évi szinten kevesebb, mint 6 ezer forintos díjat számítanak fel. A program alapvető vírusvédelmi szolgáltatásokon felül mindössze egy alapos webes filtert nyújt, ám ezeket betonstabilan és a korábban tárgyalt Bitdefenderrel ellentétben jelentősen kevésbé erőforráséhes módon.

Alapváltozattal ellentétes módon számtalan beállítási lehetőségünk van kezdve azzal, hogy előre ütemezetten mikor szeretnénk ellenőrzéseket tartani a gépünkön vagy ha konkrét meghajtókat, mappákat szeretnél időről-időre speciális módokon ellenőrizni, akkor ilyen szkennelés beállítására is lehetőség nyílik. Laptopfelhasználók külön örömére beállítható az is, hogy csak olyankor futtasson ellenőrzést a program, amikor a gép nem akkumulátorról működik. Összességében egy hatékony, a laptopodat nem lassító programról beszélhetünk, ami az AV-Test rangsorában is előkelő helyen végzett. Hátránya azonban, hogy a szoftverből próbaverzió sajnos nem érhető el. 

ESET INTERNET SECURITY


Operációs rendszer: Windows

Védett eszközök száma: 1

Előnyök és hátrányok:

+ Egyszerű kezelőfelület

+ Zsarolóprogramok és adathalászat elleni védelem

+ Akkumulátorkímélő üzemmód

- Bonyolultabb használat

Az ESET Internet Security megtévesztően egyszerű kezelőfelülettel lett megáldva, amely sokrétű beállítási lehetőségeket és komoly védelmi funkciókat rejt. A megfizethető kategóriába sorolható, egyetlen Windows készülék védelméért éves szinten 17 ezer forintos áron juthatunk hozzá.

A program által kínált funkciók listája meglehetősen hosszú, a teljesség igénye nélkül: az alapvető vírusvédelmen felül tartalmaz zsarolóprogramok és adathalászat elleni védelmet, tűzfalat, bankitranzakció-védelmet, a webkameránk működését is tudja korlátozni, ha illetéktelen program férne ahhoz hozzá és szülői felügyelettel is ellátták. Ilyen funkcionalitás tekintetében már kevésbé tűnik olyan magasnak az egy évnyi védelemért elkért összeg.

Az ESET fejlesztői külön odafigyeltek arra is, hogy a program ne használjon indokolatlanul sok processzoridőt és memóriát, így sem munkánk, sem szórakozás, játék során nem lassítja a számítógépünket, de ezen program esetén is elérhető az akkumulátor-kímélő funkció - beállítható, hogy csak olyankor futtasson ellenőrzéseket a laptopodon, amikor az éppen hálózati áramra van kötve.

MCAFEE TOTAL PROTECTION

Operációs rendszer: Windows, OSX, iOS, Android

Védett eszközök száma: 10

Előnyök és hátrányok:

+ Kisvállalkozások számára optimális

+ Garancia a védelem hatékonyságáért

+ Jelszókezelő

+ 30 napos próbaváltozat

Ha nyitott szemmel és füllel jársz-kelsz az interneten, akkor a McAfee nevével is biztosan találkoztál már, nem maradhat ki jelen összeállításunkból sem a sok éves tapasztalattal rendelkező cég terméke. A Bitdefender Total Security-vel közel azonos áron a McAfee Total Protection hasonló védelmi szintet ígér, ám 5 helyett 10 eszköz egy éves teljes védelméért lehet felelős egyetlen licensz vásárlása esetén.

A cég garanciát vállal azért a nyújtott védelemért, ami azt jelenti, ha olyan kártevőbe futnál bele, amely ellen nem nyújtott védelmet a program, akkor visszafizetik a pénzed. A 10 eszközös felhasználási keret pedig már túlmutat az egy háztartásban lévő számítógépek számán, kisebb vállalkozások vírusvédelméért is felelős lehet a program.

A szokásos funkciókon felül odafigyel arra is, hogy a telepített programjaid a legfrissebb verziójúak legyenek, így a különböző sebezhetőségek számát minimalizáld a gépeden. Ezenfelül jelszómenedzserrel is ellátták a programot, de a Bitdefenderrel ellentétben a VPN funkció nem elérhető. Az AV-Comparatives tesztjében szintén előkelő helyen szerepel, amely a cég által vállalt garancián felül szavatol megbízható védelmet. Ráadásul a McAfee is lehetőséget nyújt 30 napos ingyenes próbaverzió kipróbálására. 

AVAST FREE ANTIVIRUS


Operációs rendszer: Windows, OSX, iOS, Android

Védett eszközök száma: 1

Előnyök és hátrányok:

+ Teljesen ingyenes (papíron)

+ Letisztult, egyszerű kezelőfelület

+ Gaming mode

- Bosszantóan sok felugró ablak

- Rejtett fizetős funkciók

Összeállításunk végső, de korántsem utolsó szereplője az Avast ingyenes vírusírtója, amely a korábban is említet AV-Comparatives tesztjén évek óta kiváló eredményeket ér el. Az Avast és AVG egyesüléséből még a gyakorlatban nem láthattunk sokat, hiszen a vírusírtó programjaik még külön elérhetőek, ám a színfalak mögött borítékolható az egybeolvadás áldásos hatása: a két cég együtt közel 400 millió felhasználó biztonságáért felelős.

Sokan óvakodnak az ingyenes megoldásoktól, ám az Avast Free Antivirus egyáltalán nem olyan program, amelyet ne ajánlanánk nyugodt szívvel rokonainknak, ismerőseinknek. A kínált funkciók terén természetesen valamelyest kevesebbet nyújt egy ilyen alkalmazás, mint a fizetős társai, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne volna képes hatékony védelmi szint elérésére a laptopodon.

A kellőképp letisztult kezelőfelülettel rendelkező vírusírtó Windows, Mac és Android operációs rendszerekre elérhető. Az alkalmazás híres arról, hogy nem lassítja drasztikus mértékben a készüléket, amelyen fut, a Windows-on játszók külön örömére pedig gaming móddal is felvértezték a programot: játék közben blokkol minden felugró ablakot és nem fog váratlanul teljes rendszerellenőrzésbe kezdeni.

Az ingyenes Avast használatával kapcsolatban meg kell azonban említenünk két bosszantó dolgot is. Előszeretettel ugrik fel mindenféle értesítésekkel, illetve nevével ellentben a kezelőfelületen olykor belebotlunk olyan funkciókba, amelyek fizetés ellenében érhetőek csak el. 

VERDIKT
Látható, hogy ugyan az alapvédettség szempontjából kis túlzással bármelyik vírusirtó szoftver elégséges megoldást nyújthat a különböző kártevők, vírusok, adathalászat elleni küzdelemben, ám mégis érdemes alaposabban megvizsgálni az egyes programok közötti különbségeket.

Nem csupán az ár miatt javasoljuk ezt, hanem azért is, mert szinte kivétel nélkül mindegyik vírusírtó rendelkezik olyan plusz funkciókkal, amelyet mások nem nyújtanak, érdemes hát a mi igényeinkhez legközelebb állót választanunk.

A cikk elején megígértem neked, hogy megmondom, melyik a legjobb vírusirtó 2020-ban. A plusz funkciók nyújtotta objektívnek mondható értékelési rendszertől eltekintve, általános felhasználásra leginkább a Bitdefender valamely változatát ajánljuk.

Elérhető teljesen ingyenes és fizetős (próbaverzióval) változatokban is, az erőforrásigénytől eltekintve egy kellőképp egyszerűen használható, a munkádat nem zavaró, megbízható és stabil vírusírtóról beszélhetünk a Bitdefender esetén.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.