Hirdetés
. Hirdetés

A vállalatok meglepően sok eszközt veszítenek el, amikor az alkalmazottaik távoznak

|

És nem csak a fizikai eszközökről van szó.

Hirdetés

A YouGov piackutató cég által megkérdezett vállalatok fele állítja, hogy a munkatársak távozásakor technológiai eszközök - telefonok, laptopok, terepi eszközök - vesznek el, ami biztonsági kockázatot jelent.

"A szervezeteknek sokkal több tennivalójuk van a távozó alkalmazottak pontos és teljes körű leszerelésében. Azok a volt munkavállalók, akik akár csak egyetlen rendszerhez is hozzáférnek működési, adatvédelmi és biztonsági problémákat okozhatnak" - áll a felmérést összefoglaló jelentésében, amelyet az Oomnitza vállalatirányítási technológiai vállalat megbízásából készítettek.

És nem csak a fizikai eszközökről van szó. A SaaS-eszközök (software-as-a-service) elterjedésével a volt alkalmazottak gyakran olyan platformokhoz is hozzáférhetnek, amelyekhez már nem kellene, ami további kockázatokat teremt. "Az egyes felhasználók egyre növekvő, változatos és dinamikus technológiai lábnyoma a kiléptetéssel járó erőfeszítéseket tovább súlyosbítja" - áll a jelentésben.

A távozó alkalmazottakkal kapcsolatban két kockázati terület van: a jelentés által végponti eszközöknek nevezett eszközök - a vállalat által kiadott eszközök, például telefonok, laptopok és intelligens terepi eszközök - és a felhőalapú SaaS platformok - számolt be a CIO Dive.

Hirdetés

A felmérésben részt vevő 213 felsővezető fele azt mondta, hogy a végponti eszközök legalább 5 százalékát elvesztették, amikor az alkalmazottak távoztak. Valamivel kevesebb mint 40 százalék mondta, hogy az eszközeik kevesebb mint 5 százalékát veszítették el, a fennmaradó rész pedig azt mondta, hogy nem tudja, mekkora a veszteségük.

A veszteségek jogi fejfájást is okozhatnak, különösen akkor, ha az eltűnt eszközön lévő információ valamilyen adatkezelési vagy megőrzési követelmény hatálya alá tartozik.

A nagyszámú eltűnt eszközről beszámoló vállalatok többsége kis és közepes méretű, de a 10 ezernélnél több embert foglalkoztató nagyvállalatok közel negyede azt állítja, hogy az emberek távozásakor elveszítik eszközeik legalább 10 százalékát.

A cégek ugyanígy birkóznak a SaaS-platformokhoz való jogosulatlan hozzáféréssel is. A közepes és nagyvállalatok körülbelül egyharmada mondja, hogy jogosulatlan hozzáférés történik, miután egy személy távozik. Az eszközökhöz hasonlóan azonban a kisebb cégek szembesülnek a legnagyobb problémával. A jogosulatlan hozzáférési arányuk majdnem 40 százalékkal magasabb, mint amivel a nagyobb vállalatok szembesülnek.

A jelentés által javasolt megoldás egy olyan automatizált folyamatrendszer bevezetése, amely képes kezelni az alkalmazottak életciklusának mindkét végét, a belépést az egyik oldalon és a kilépést a másikon. Ahhoz azonban, hogy a megoldás hatékony legyen, azt funkciókon átívelő módon kell bevezetni, az IT, a HR, a jogi és a pénzügyi részleg bevonásával. Egy kézi rendszer nem elég robusztus ahhoz, hogy szisztematikusan észlelje a problémákat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.