A cégek a windowsos mobilokat választanák

A ThinkEquity felmérése szerint az IT vezetők többsége a Microsoft mobil platformjait szabványosítaná a vállalatán belül. A Windows Phone operációs rendszereket futtató okostelefonok mellett a Windows RT tabletek is népszerűek lehetnek.

A ThinkEquity által készített felmérés szerint az IT menedzserek közel fele tervezi azt, hogy valamely Microsoft operációs rendszert futtató - Windows Phone 7.5 és Windows Phone 8 okostelefonok, valamint Windows RT a tabletek esetében - mobil platformot szabványosítanak vállalaton belül.

a-windowsos-mobilokat-veszik-majd-a-cegek_screenshot_20121017071322_1_nfh.jpg
Nagyításhoz kattintson a képre.

Ablaktábla

A piackutató pénzügyi elemzője, Yun Kim szerint a válaszadók 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a vállalati mobil szabványra Microsoft technológiát fognak alkalmazni. Egy pár hónappal ezelőtt végzett felmérés során, csak a megkérdezettek 44 százaléka adta ezt a választ. Ugyanezen idő alatt a Google Androidja 11-ről 8 százalékra esett vissza míg az Apple iOS 10-ről 14 százalékra nőtt.

A felmérés során több iparágból mintegy 1000 amerikai IT vezetőt kérdeztek meg, köztük CIO-kat, technológiai alelnököket és IT igazgatókat. A megkérdezettek több mint 75%-a olyan vállalatnál dolgozik ami 500-nál több alkalmazottat foglalkoztat.

A Microsoft erős jelenlétét jelentős részben köszönheti a jól bevált Office irodai csomagnak. Kim szerint egyre biztosabban kijelenthető, hogy a Microsoft képes lesz megőrizni dominanciáját az Office franchise segítségével a vállalati PC környezetben, még a desktop/laptop vonalról a mobil platformokra történő váltás során is. Az elemző hozzátette, hogy ha sikerül megerősítenie a vállalati pozícióját a Microsoft jobb eséllyel száll harcba az egyéni vásárlók kegyeiért is.

Jelen pillanatban az okostelefonok és tabletek piacán a Microsoft operációs rendszerei csak kullognak az Android és az iOS mögött. A redmondiak azt remélik a hamarosan megjelenő Windows Phone 8, Windows 8 valamint az ARM chip alapú tabletekre optimalizált Windows RT segítségével sikerül majd elérniük ezt a céljukat. A Windows Phone 8 technikai szinten nagyon hasonló lesz a Windows 8-hoz ami jó hír hiszen korábban a mobil operációs rendszerek erősen le voltak maradva a hagyományos Windowsoktól. A tervek szerint még a hónap vége előtt mindkét operációs rendszer piacra kerül.

Mind a Windows 8 mind a Windows RT a korábban Metrónak nevezett átdolgozott felhasználói felülettel érkezik amiket kimondottan a táblagépekre terveztek. A Microsoft emellett saját Windows tabletet is tervez készíteni Surface kódnév alatt.

A ThinkEquity felmérés eredményével kapcsolatban a Forrester Research elemzője David Johnson elmondta, egyáltalán nem meglepő, hogy a IT vezetők számára az Office alkalmazások telepítése a mobil eszközökre vonzó megoldásnak tűnik. Ugyanakkor figyelmezteti azokat az IT vezetőket akik felülről akarják szabványosítani a mobil platformokat, a RIM esetéből is jól látszik, hogy végső soron a mobil készülékeket a dolgozó és nem az IT fogja kiválasztani.

Kommentek

comments powered by Disqus