Díjazott hazai szoftverfejlesztők

A Microsoft Magyarország idei Innovációs Díját a BInergy és a Response gazdag felhasználói élményt adó desktop, illetve webes megoldása érdemelte ki.

A Microsoft Magyarország tavaly alapított Innovációs Díja a leginkább előremutató magyarországi szoftvermegoldásokat hivatott reflektorfénybe állítani. Egy megoldás akkor minősül innovatívnak, ha létező piaci igényt válaszol meg új eszközök, technológiák alkalmazásával, vagy meglévő lehetőségek újszerű felhasználásával - mondta Drajkó László ügyvezető igazgató a ma délutáni díjátadó rendezvényen.

- Nem a technológia öncélú használata számít, hanem az, hogy a megoldás újszerűségénél fogva javítsa az egyéni és a vállalati hatékonyságot, tökéletesítse a felhasználói élményt, szorosabbra fonja a szoftver és szolgáltatás összekapcsolását, és ezáltal a társadalom egészének épülésére szolgáljon - fejtette ki Drajkó László. - A Microsoft világszinten az egyik legnagyobb beruházó az innováció terén. Ezzel a díjjal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy fontos és értékes újítás nemcsak másutt, hanem Magyarországon is zajlik. Olyan innováció, amelyet érdemes és szükséges felkarolni. A hazai gazdaságpolitikából még hiányzik az a hosszú távra előretekintő szemléletmód, amely a versenyképes ötletekkel rendelkező, azokat fejlett technológiákkal megvalósító, független szoftverfejlesztő cégek vagy induló vállalkozások piacra jutását megfelelően segítené. Az Innovációs Díj odaítélésével is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy ez a jövőben változhasson.

ms_inno_09_k.jpg

Drajkó László köszöntötte az idei díjazottakat

A Microsoft Magyarország 2009-es Innovációs Díjára három kategóriában - gazdag ügyfélalkalmazás (rich client), gazdag internet-alkalmazás (rich internet application, RIA) és Windows 7-alkalmazás - pályázhattak a fejlesztő cégek.

Gazdag ügyfélalkalmazás kategóriában az adatbázis-technológiákon alapuló üzleti intelligencia megoldásokra szakosodott BInergy Kft. vitte el a pálmát. A cég olyan technológiával rendelkezik, amely több terabájtos adatmennyiség hatékony kezelésére vagy közel valós idejű feldolgozásra is alkalmas. Rendszereit a BInergy egyedi vizualizációs megoldásokkal egészíti ki az információk könnyebb értelmezhetősége érdekében, és ezek közé tartozik a vállalat díjnyertes pálymunkája is. A Microsoft Windows Presentation Foundation (WPF) technológiájára épülő vizualizációs megoldás - amely mögött egy valós idejű adattárház dolgozik -, elsősorban az energetikai cégek és közművállalatok, valamint a pénzügyi szektor szereplői számára lehet hasznos, mivel a több, különböző forrásból kinyert, nagy adatmennyiség folyamatos és sokrétű elemzését, valamint az erre alapozott, kritikus döntések meghozatalát sokkal hatékonyabbá teszi.

A Response Kft. által fejlesztett Zoomery technológia lett a gazdag internet-alkalmazás kategória idei győztese. Ennek segítségével olyan dinamikus zoom nézetek állíthatók elő a weben, amelyek látványosan hatékonnyá teszik a nagy mennyiségű információ áttekintését - legyen szó képekről, szöveges dokumentumokról, tervrajzokról, prezentációkról vagy archívumokról. A Zoomery révén a végfelhasználó intuitív felületen, könnyedén, másodpercek alatt és a kontextus elvesztése nélkül, az áttekintő nézettől a legapróbb részletekig folyamatosan navigálhat az anyagban, amelyben kereséseket is futtathat. A Microsoft Silverlight Deep Zoom technológiáját hasznosító megoldás ezt a megjelenítést tetszőleges böngészőben kínálja, a szintén részét képező tartalom-generátor pedig WPF alapokon működik. A Response kiemelt Zoomery-referenciája Magyarországon az Origó fotónaptára és a Microsoft I Love Your Website kampánya, amely az Internet Explorer 8-at népszerűsíti.

A harmadik kategóriában a Microsoft Magyarország idén nem hirdetett győztest, mivel a pályázók a Windows 7 szoftverfejlesztési eszközkészletének csak egy korai változatával dolgozhattak, amely még nem volt elég részletes. Ezért Windows 7-alkalmazásokkal a jövő évi Innovációs Díjra is pályázhatnak majd a fejlesztő cégek.

- Egy innovatív megoldáshoz szerintem négy dolog kell: jól eltalált termékötlet, alapos piacismeret, az ötletet életre keltő technológiák kompetens alkalmazása, valamint a kivitelezéshez szükséges módszertan és gyártókapacitás megléte - mondta Kőnig Tibor, a Microsoft Magyarország főmérnöke. - A Microsoft fejlesztői platformokat és eszközöket szállító cégként elsősorban a technológiák terén segíthet. Széles körben használt operációs rendszereink, ügyfél- és kiszolgáló programjaink valójában építőkockák, amelyekből vállalati és lakossági felhasználásra szánt alkalmazások készíthetők olyan technológiák segítségével, mint a Windows Presentation Foundation és a Silverlight. De emellett részt vállalunk a Magyarországon születő innovatív megoldások felszínre hozásában, népszerűsítésében, és az ezeket létrehozó partner cégek szakmai támogatásában is, és az Innovációs Díj odaítélése is ezt a célt szolgálja. A kategóriák, amelyekben a fejlesztő cégek pályázhatnak, évről évre változnak. Azonban mindig a legfejlettebb technológiákat állítjuk előtérbe, hogy ezzel is gyorsabb haladásra ösztönözzük a természeténél fogva kissé konzervatív hazai piacot.

Az Innovációs Díj idei győztesei egy-egy nagy teljesítményű netbook számítógépet vehettek át. Ezeken jelenleg a Windows 7 RC (release candidate) verziója fut, amelyet az operációs rendszer piacra kerülését követően a két vállalat díjmentesen Windows 7 Ultimate kiadásra cserélhet. A Microsoft Magyarország 2010-es Innovációs Díjának pályázati kiírása szeptemberben fog megjelenni a cég szoftverfejlesztő vállalatoknak szánt ISV Portálján.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Revolúciókkal tűzdelt evolúció »