Itthon is bemutatkozott az Oracle új BI platformja

Az üzleti intelligencia megoldás egységes kezelőfelületet ad a különböző adatforrásokban végezhető elemzésekhez és az automatikus folyamatindításhoz.

Az Oracle Business Intelligence Enterprise Edition 11g (OBIEE) több mint hároméves fejlesztés eredménye. Ez idő alatt - 150-nél több fejlesztési projekt eredményeként - az Oracle egységes alapokra helyezte a korábban felvásárolt Siebel és Hyperion, valamint saját BI technológiáit.

Ennek köszönhetően az OBIEE 11g egységes kezelőfelületet kínál a különböző adatforrásokban - relációs és multidimenzionális adatbázisokban, valamint XML alapú dokumentumokban - végezhető eseti és előre konfigurált elemzésekhez. Ezen a testre szabható, interaktív műszerfalon - amelyet a felhasználók böngészőből, tetszőleges eszközről érhetnek el - dinamikusan változtathatók az elemzések szempontjai, kiválaszthatók az alapul vett adatforrások, a grafikonokon és táblázatokban megjelenő mutatószámokra kattintva le lehet fúrni az adatok forrásáig, és az is beállítható, hogy bizonyos értékhatárok átlépése milyen folyamatokat hívjon meg. Ez a folyamatindítás előre paraméterezett, automatikus és kézi vezérlésű is lehet, utóbbi esetben az OBIEE 11g megfelelő lépéseket is felkínál az üzleti felhasználóknak.

  Az Oracle BI 11g interaktív műszerfala

Ennek alapján az Oracle az első zárt hurkú BI rendszernek nevezi megújult üzleti intelligencia platformját, amely az elemzések útján nyert betekintés, információ alapján a további lépések megtételét is aktívan segíti. Az OBIEE 11g választható nyelvű kezelőfelülete emellett a kapott adatok térképi megjelenítését, a jelentések közötti keresést és a felhasználók közötti együttműködést, a csoportmunkát is számos funkcióval támogatja.

Nem véletlen, hogy az OBIEE 11g vonatkozásában éppen a middleware réteget érintette a legtöbb fejlesztés. Ennek eredményeként az Oracle BI platformja a már említett, különböző adatforrások mellett az üzleti - pl. ERP és CRM - alkalmazások, portálmegoldások, valamint irodai szoftverek és webszolgáltatások széles körével együttműködik. Ezzel az Oracle nagy lépést tett a beágyazott BI gyakorlati megvalósítása terén. Stratégiájának célja ugyanis az, hogy a felhasználók a jövőben ne külön felületen, hanem az általuk használt alkalmazásokon belül érjék el a legfejlettebb üzleti intelligencia képességeket.

A júliusban bejelentett OBIEE 11g augusztustól kapható, az Oracle hazai partnerei a héten ismerkedhettek meg vele demóelőadás keretében.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Örülhetünk, hogy késett a Vega »