Hirdetés
. Hirdetés

A felhő operációs rendszere

|

Infrastruktúra-szoftvereit és felügyeleti eszközeit frissítette a Microsoft - megjelent a Windows Server 2012 R2, a System Center 2012 R2, valamint az SQL Server 2014 előzetese és az Intune menedzsmentszolgáltatás legújabb verziója

Hirdetés

A frissítések közös vonása, hogy a szoftverek mindegyike az eddiginél szorosabban együttműködik a Windows Azure-ral, a Microsoft felhőplatformjával, illetve a hozzá hasonló szolgáltatásokkal, amelyeket a cég hosztingpartnerei kínálnak a felhőben. A házon belül bevezetett és a felhőben futó rendszerek közötti szoros integráció eredményeként a szervezetek az eddiginél könnyebben és gyorsabban mozgathatják virtuális gépeiket, adataikat és alkalmazásaikat saját adatközpontjuk és a felhőszolgáltatások között. Windows Serveren futó alkalmazásaikról és SQL Server adatbázisaikról például felhőbe készíthetnek biztonsági mentést, de katasztrófatűrő megoldásként egy teljes, másodlagos adatközpontot is kialakíthatnak felhőkörnyezetben.

Hirdetés

Átjárható környezetek
A Windows Server 2012 R2 újdonságai közül kiemelkedik a Hyper-V virtuális gépek tömörítése és a tárolórétegek automatikus kezelése. Tömörítve a virtuális gépek gyorsabban mozgathatók a házon belüli, illetve a távoli helyszíneken kialakított, a Microsoft vagy valamely partnere által működtetett adatközpontok között. Az Azure is bővült egy új Hyper-V Recovery Manager szolgáltatással, amivel az ügyfelek virtuális gépeiről automatizált replikáció készíthető egy másodlagos adatközpontba, akár egy hoszter rendszerébe.

Hibridfelhő-környezetek kialakítását segíti a Windows Server 2012 R2 továbbfejlesztett tárolóréteg-kezelése is. A Storage Tiering funkció segítségével az operációs rendszer automatikusan felismeri a leggyakrabban használt fájlokat, és azokat a leggyorsabb elérést biztosító, például SSD meghajtókra csoportosítja, míg a kevésbé aktív állományokat lassabb, ezért olcsóbb merevlemezekre költözteti. Ez a funkció a Windows Server 2012-ben megjelent Storage Space szolgáltatásra épít, és a kisebb vállalatok, amelyek nem engedhetik meg maguknak egy SAN megoldás beszerzését, hálózati tárolókörnyezetet is kialakíthatnak segítségével.

– A Windows Server és a System Center 2012 R2-es, valamint az SQL Server 2014-es és az Intune legújabb verziójában megjelenő, új képességekben a Microsoft Cloud OS koncepciója ölt testet – mondta Budai Péter, a Microsoft Magyarország szerverekért és fejlesztőeszközökért felelő üzletágvezetője. – A felhő operációs rendszere nem egyetlen termék vagy szolgáltatás, azt a fejlesztési irányt jelöli, amelynek jegyében szervertermékeinket felkészítjük a hibridkörnyezetek támogatására. A Windows Server, a System Center és az SQL Server új verziója házon belül bevezetve, hagyományos üzemeltetés mellett, helyben vagy valamely hosztingpartnerünknél kialakított magánfelhőben és a nyilvános felhőben, Azure platformunkon egyaránt, egységes módon használható.

Éppen ezért a Microsoft külön hangsúlyt fektet a hoszting- és hardverszállító partnerekkel kialakított kapcsolatainak továbbfejlesztésére is, tette hozzá az üzletágvezető.
– A szervertermékek új verzióit bemutató budapesti rendezvényünkön a demók többségét abból a közös megoldásközpontból futtattuk, amelyet a Cisco Magyarországgal közösen, partnerünk székhelyén alakítottunk ki – mondta Budai Péter. – A megoldásközpont nyitva áll minden érdeklődő előtt, aki szeretné a gyakorlatban is kipróbálni a hibridkörnyezetek lehetőségeit. Hosztingpartnereinkkel szintén szorosabb együttműködésre törekszünk, amit most egy új fejlesztéssel is támogatunk.

A Windows Server és a System Center ingyenes kiegészítőjeként az Azure Pack olyan portálfelületet ad a rendszeradminisztrátoroknak, amely az Azure menedzsmentkörnyezetéhez nagyban hasonló funkciókat kínál az erőforrások hozzárendelésétől kezdve a használat méréséig és elszámolásáig. Hosztingpartnereink ezt a portálfelületet csomagajánlataikkal, logójukkal, céges grafikai megoldásaikkal testre szabhatják, így a fejlett szolgáltatásokkal könnyen és gyorsan, egyedi formában jelenhetnek meg a piacon.

Fontos újítás még, hogy a Windows Intune legújabb verziója a System Center felhőalapú kiterjesztéseként jelenik meg, amely a Configuration Manager mobileszköz-felügyeleti funkcióit tartalmazza, és azokat Windows Phone-, illetve Windows-alapú okostelefonok és tabletek mellett Android- és iOS-alapú kliensekre is kiterjeszti.

Memória és intelligencia
A Microsoft relációs adatbázis-kezelőjének következő verziója, az SQL Server 2014 a gépi memóriában futó, beépített OLTP (online tranzakció-feldolgozó) motort kapott, amelyet a cég Hekaton kódnéven fejlesztett. Ez az in-memory technológia azonban – versenytársaitól eltérő módon – a teljes adatbázis helyett csupán a felhasználók által leggyakrabban írott-olvasott adatbázistáblákat tölti a szerver memóriájába.

Laboratóriumi körülmények között a Hekaton ezzel a megoldással 50-szeresére gyorsította a tranzakciók lefutását, míg a Microsoft ügyfelei, akik a fejlesztés szakaszában, valós környezetben is tesztelték a technológiát, az adatbázis-kezelő 16-szoros teljesítménynövekedéséről számoltak be.

 

– Az SQL Server 2014 a memórián belüli adatkezelés, az üzleti intelligencia és a hibridkörnyezetek támogatása terén szolgál a legtöbb újdonsággal – mondta Polner Tamás, a Microsoft alkalmazásplatformokért felelős közép-kelet-európai vezetője. – A Hekaton nem az első in-memory technológiánk, adatbázis-kiszolgálónk jelenlegi verziója is kínál olyan funkciókat, mint pl. a PowerPivot for Excel szolgáltatás mögött futó xVelocity motor vagy a Column Store Index, amelyek a gépi memórián belüli adatkezeléssel növelik a teljesítményt.

Az SQL 2014 egyik újdonsága, hogy a Column Store Index az adatokkal együtt módosítható, nem kell egészében újraépíteni az adatváltozásokat követően. A Hekaton azonban az online tranzakciófeldolgozásra is kiterjeszti az in-memory technológia előnyeit. A teljesítményt tovább növeli, hogy az SQL Server 2014 írás vagy olvasás alkalmával már nem zárolja a diszkre íráskor használt lemezblokkokat, mivel a memóriában már nincs szükség a lemezműveleteknél használt blokkokra. A tranzakcióknak így nem kell kivárni sorukat, ha rekordok szintjén nincs közöttük átfedés, egy időben dolgozhatnak a különböző rekordokkal.

In-memory képességeinek használatához az SQL Server 2014 egy diagnosztikai eszközt ad az adminisztrátoroknak, amely figyeli az adattáblák használatát, és jelzi, hogy melyeket kellene a gépi memóriába tölteni. Hasonló módon figyeli a Hekaton a tárolt eljárásokat – lekérdezéseket – is, és a leggyakrabban használtakat gépi kóddá fordítja, amely a magasabb szintű programnyelven írott kódhoz képest sokkal gyorsabban lefut, és ehhez ráadásul kevesebb memóriát igényel.

– A meglévő adatbázis-kiszolgálóba integrált in-memory technológia előnye, hogy mindez transzparens marad a felhasználók előtt, és a meglévő alkalmazásokat sem kell újraírni ahhoz, hogy kiaknázhassák az SQL Server 2014 és benne a Hekaton előnyeit – mutatott rá Polner Tamás. – Egyszerűen annyit tapasztalnak, hogy a leggyakrabban használt adatok és eljárások esetében az alkalmazások teljesítménye a sokszorosára nő.

Transzparenciáról beszélhetünk abban a tekintetben is, hogy az SQL Server házon belül, hagyományos kialakítású vagy magánfelhő-, illetve külső szolgáltatónál működő felhőkörnyezetben fut-e, mivel az adatbázis-kezelő a Microsoft Cloud OS koncepciójával összhangban támogatja a hibridkörnyezeteket.

 

A szervezetek például a 2012-es verzióval is felhőbe menthették, illetve tükrözhették adatbázisaikat, de ehhez a rendszeradminisztrátorok közreműködésére is szükség volt. Az SQL Server 2014-ben ez a folyamat néhány egyszerű beállításon keresztül automatizálható. Az új verzióban hasonló módon egyszerűsödött a hibatűrő működést és felhőbe történő, horizontális méretezést biztosító AlwaysOn fürtök (clusterek) létrehozása is.

Budapesti rendezvényén a Microsoft Magyarország az Office 365-ben elérhető Power BI üzletiintelligencia-szolgáltatást is demózta, melynek hátterében az Azure-on futó SQL Server és Sharepoint Server működik. A szolgáltatásról, amelynek funkciói később jelennek majd meg a szoftvertermékekben, korábbi lapszámunkban olvashatnak.

Az SQL Server 2014 – amelyet a Gartner októberben közzétett mágikus négyzetében az adatbáziskezelő-rendszerek piacát vezető megoldások között előbbre sorolt - jelenleg előzetes (CTP2) változatában érhető el, megjelenése a jövő év első negyedében várható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.