A memrisztorok átírják a jövőt

Néhány éven belül megjelenik a memórialapkák új nemzedéke, amely ezerszer gyorsabb lesz, mint a flashmemória.

A mesterséges intelligencia (AI) rendszerek ma még messze állnak attól, hogy utánozni tudják az emberi agy működését, de egy újfajta memóriatípussal közelebb kerülhetnek ehhez a célhoz.

A memrisztorok abban különböznek a jelenlegi tárolómegoldásoktól, hogy nem csak raktározzák az adatokat, hanem az értelmezésükben is segítenek. A Knowm nevű startup a memrisztor-techológia egyik úttörője. A cég olyan öntanuló processzoron dolgozik, amellyel imitálható a neuronoknak az a trükkje, hogy minél gyakrabban áramlanak ide-oda az adatok, annál erősebbé válik köztük a kapcsolat. Teljesen működőképes lapkájuk még nincs, de egy tesztelhető protípus-csomagot már kiadtak.

a_memrisztorok_atirjak_a_jovot_screenshot_20160123142452_1_nfh.jpg
A Knowm memrisztor-lapkája a közeljövő öntanuló rendszereinek egyik fontos építőköve lehet.

Memrisztorok használatára készül a HP is a The Machine nevű új számítógépében. A SanDiskkel együttműködve fejlesztik az új alkatrészeket, amelyek a SanDisk szerint ezerszer gyorsabbak és tartósabbak lesznek, mint a flashtárolók.

A memrisztorok igazi térhódítására még éveket várnunk kell. De ha megjelennek, az orvosi diagnosztikától az automatikus vezetőrendszerekig számos területen forradalmi változásokat indíthatnak el.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Szélvészgyors SSD a Kingstontól »