A WebAssembly még az idén forradalmasítja a webet

A hordozható kódformátum natív sebességű futtatást ígér a webes alkalmazások számára.

Teljes gőzzel halad a webteljesítmény nagyságrendi javítását ígérő WebAssembly: a fejlesztők elkészültek az első kísérleti alkalmazásokkal a legfontosabb böngészőkhöz. Ha minden jól megy, egyes böngészőkben már idén használhatjuk is a WebAssemblyt.

A júniusban bejelentett project célja egy olyan hordozható kódformátum, amely natív sebességgel fut a böngészőkben. A fejlesztési folyamatot a World Wide Web Consortium (W3C) felügyeli, a munkában a Google, a Mozilla, a Microsoft és az Apple is részt vesz.

A W3C alelnöke, Luke Wagner szerint már vannak egyszerűbb demóik a Firefox, az Edge, a Safari és a Chrome számára, és hónapokon belül nagyméretű alkalmazásokkal is elkészülnek.

a_webassembly_meg_az_iden_forradalmasitja_a_webet_screenshot_20160304203332_1_nfh.png
A WebAssembly koncepcióját valamennyi fontos böngésző fejlesztője támogatja.

A WebAssembly koncepciójának lényege, hogy a felhasználók magas szintű programokat tudnak WebAssemblyre lefordítani, és a böngészőben futtatni. A WebAssembly védett, zárt környezetet biztosít, és ugyanazokon a Web API-kon keresztül fér hozzá a böngésző-funkciókhoz, mint a JavaScript, csak éppen sokkal áramvonalasabb, aminek főleg a video, audió és játékfejlesztések láthatják hasznát.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Életelixír koros programoknak »