Az NSA titkolja, hány amerikai ellen kémkedett

Pedig az Egyesült Államok Kongresszusa nem is pontos számot kért, csak egy becslést.

Az Egyesült Államok Kongresszusa egyszerű kérdést tett fel a National Security Agencynek (NSA): hány amerikairól vannak adataik? Az ügynökség azonban nem hajlandó válaszolni.

Sok év telt el azóta, hogy Edward Snowden adatokat szivárogtatott ki a NSA amerikai állampolgárok megfigyelésére vonatkozó hadműveleiről. Az NSA azóta is tagadja, hogy megsértette volna a tevékenységét korlátozó Foreign Intelligence Surveillance Act (Külföldi hírszerzési felügyeleti törvény, FISA) 702. szakaszát, amely csak külföldiek esetében engedélyezi az adatgyűjtést.

Ehhez képest nemrég találkozóra került sor a Kongresszusban a vonatkozó törvénnyel kapcsolatban, és itt kiderült, hogy az NSA a hivatalos megkeresés ellenére még megbecsülni sem hajlandó, a nyilvántartásaikban hány amerikairól őriznek adatokat.

A magyarázat úgy szólt, hogy egy telefonbeszélgetésnél, vagy e-mailnél nehéz pontosan beazonosítani a résztvevők, illetve a feladó állampolgárságát. A képviselők szerint azonban a feladat nem megoldhatlan, és a világ legkiterjedtebb biztonsági szolgálatának illene megbirkóznia vele.

Kommentek

comments powered by Disqus