Az új autók csemegék a hackereknek

Az FBI szerint a hálózatra kötött fedélzeti számítógépek túl sebezhetőek.

Az FBI és az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági szervezete, az NHTSA közleményben figyelmeztetett, hogy az autókban elszaporodó számítógépek megnövelik a kibertámadások veszélyét.

A figyelmeztetés nyolc hónappal azután jelent meg, hogy a Wired közzétett egy felvételt arról, miként lehet átvenni a hatalmat egy Jeep Cherokee fölött.  A Fiat Chrysler ezután 1,4 millió sebezhető járművet hívott vissza.

az_uj_autok_csemegek_a_hackereknek_screenshot_20160319174707_1_nfh.png
Már az FBI is komoly veszélyforrást lát a fedélzeti számítógépekben.

Az autógyártók úgy vélik, a flottakezeléstől a szórakoztatásig számos előnye van a hálózati lehetőségek bővítésének. Az IT-szakemberek szerint viszont jobban kéne ügyelni a szoftveres rések kiküszöbölésére.

Az FBI is komoly problémákat lát a területen. Bár a gyártók újabban már megpróbálják korlátozni a fedélzeti rendszerek közötti kommunikációt, a kapcsolatok még mindig lehetővé teszik a távolból elkövetett hackeléseket. Veszélyforrást képeznek a diagnosztikai bemenetre csatlakoztatott eszközök is: a University of California kutatói tavaly például bemutatták, egy ilyen hardverkulcson keresztül  hogy lehet egy Corvette fékjeit vezérelni, és bekapcsolni az ablaktörlőt.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Nem minden Galaxy S8 tok csodaszép »