Drágulni fognak a mobilok

Az okostelefonok ára idén átlagban 4,3 százalékkal nő. De a számítógépek sem ússzák meg az áremelkedést.

Aki új PC, vagy mobil vásárlásán töri a fejét, ne halogassa sokáig, mert minél tovább vár, annél mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.

A PC-k és a mobilok összesítve két százalékkal drágulnak, állítja a Gartner kutatási jelentése. Ezen belül a PC-knél 1,4, a mobiloknál 4,3 százalékos áremelkedés várható.

A fő ok az alkatrészek drágulása, de belejátszik az is, hogy egyre több felhasználó vált a drágább, szolgáltatásokban gazdagabb mobilokra. Elmúltak azok az idők, amikor az olcsó termékeket preferálták, véli Ranjit Atwal, a Gartner kutatási igazgatója. Ma már inkább olyan termékeket keresnek, amelyek passzolnak a vásárlók életstílusához.

dragulni_fognak_a_mobilok_es_a_szamitogepek_screenshot_20170407181120_1_nfh.jpg
Az áremelkedés egyik oka, hogy nő a nívósabb mobilok iránti kereslet.

A Gartner előrejelzése egybevág a Lenovo ügyvezető igazgatójának szavaival. Gianfranco Lanci korábban úgy nyilatkozott, hogy a DRAM-, SSD-, telep- és LCD-hiány miatt drágulni fognak a PC-k. Az alkatrészek áremelkedése helyenként tényleg brutális: a NAND flashek ára például tavaly június óta a kétszeresére nőtt.

A drágulás az androidos mobilokat érinti a leginkább. Ezek nagyon kelendőek Kínában és Indiában, és ez is felhajtja az árukat.

Kommentek

comments powered by Disqus