Egészpályás letámadást indít az androidos mobilok ellen egy új szupervírus

A Tordow 2.0 jelszavakat lop, fájlokat zárol, hívásokat indít, bankolási adatokat hamisít meg és meg számtalan gazságot művel a mobilon.

Az Androidot futtató mobilokat veszi célba a Tordow vírus legújabb változata, amely root jogosultságot próbál szerezni, hogy azután ellopja a jelszavainkat és más gonoszságokat műveljen. A Comodo biztonsági cég szerint elsősorban Oroszországban aktív, de másutt is felbukkanhat.

A Tordow 2.0 alapjában véve egy mobilbankoló trójai, amely rootolással hatalmába keríti az eszközt, és ezután különféle műveleteket indít, például hívásokat kezdeményez, hozzáfér az SMS-ekhez, programok tölt le és telepít, jelszavakat lop, fájlokat titkosít, weblapokat nyit meg, manipulálja a bankolási adatokat, eltávolítja a biztonsági szoftvert, újraindítja a mobilt, és zsarolóvírusként tevékenykedik.

az_uj_androidos_virus_rosszabb_mint_a_pestis_screenshot_20161216202634_1_nfh.jpg
A fertőzés megelőzhető, ha nem telepítünk kétes forrásból származó appokat.

A fertőzéshez szükség van a felhasználó közreműködésére is, a vírus ugyanis olyan mobilappokkal terjed, amelyek nem megbízható forrásból származnak. Ha ezeket kerüljük, kicsi az esélye, hogy megfertőződjünk.

Az eltávolítás a root jogosultság miatt nagyon nehéz. A fertőzéshordozó alkalmazás törlése nem elég: a legcélravezetőbb, ha frissítjük a firmware-t.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

A mozgást kell figyelni »