Egyszerűbb lesz a vitarendezés a webáruházakkal

Elindította januárban az Európai Bizottság online alternatív vitarendezési platformját, amelynek köszönhetően egyszerűbb, olcsóbb és hatékonyabb lehet a nemzetközi fogyasztói jogviták rendezése.

A DLA Piper nemzetközi jogi iroda az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutat, hogy az európai online webáruházaknak és piacoknak kötelezően meg kell jeleníteniük a weboldalukon az online vitarendezési platformra mutató elektronikus linket, valamint az e-mail címüket. Az alternatív vitarendezés alapvetően akkor kötelező a vállalkozások számára, ha annak alávetették magukat.

Az európai online vitarendezési platform február 15-től lesz elérhető a panasszal élni kívánó fogyasztók, illetve a termékeiket, szolgáltatásaikat interneten keresztül értékesítő webáruházak számára. Kozma Zoltán, a DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda ügyvédje a közleményben hangsúlyozza: az elmúlt évben minden harmadik fogyasztó problémát tapasztalt online vásárlásnál, de negyedük semmilyen panaszt nem nyújtott be, mert a fogyasztók túl hosszúnak gondolták a vitarendezési folyamatot, vagy úgy vélték, nem fognak érdemi megoldást kapni problémájukra.

egyszerubb_lesz_a_vitarendezes_a_webaruhazakkal_screenshot_20160126144923_1_nfh.jpg
Nagyításhoz kattintson a képre.

Az ügyvédi iroda szerint a platform használata nemcsak a fogyasztók, a vállalatok érdeke is lehet, hiszen amellett, hogy elkerülhetik a költséges és hosszadalmas bírósági eljárásokat, a több európai országban is tevékenykedő cégek egységes európai szabályok szerint kezelhetik a beérkező panaszokat.

Az online vitarendezési platform használata regisztrációt igényel az Európai Bizottság rendszerében, majd a bejelentkezés után a fogyasztó benyújthatja panaszát a honlapon keresztül, ha nem sikerült közvetlenül rendeznie a jogvitáját a vállalkozással.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

A Vizio is beintett a LeEconak »