Felturbózza a mobilokat az MIT új szuperprocesszora

Az új lapka 168 magot tartalmaz, keveset fogyaszt, és páratlan tanulási képességekkel ruházza fel a hordozható eszközöket.

A Facebookkal ellentétben az okostelefonok ma még nem tudják felismerni és taggelni tulajdonosukat a szelfiken. Az MIT forradalmi új lapkája azonban mindent megváltoztathat.

A 168 magos (!) prototípus-lapka az Eyeriss névre hallgat, és a memóriára kapcsolódva azonnal felismeri az arcokat, tárgyakat, sőt, még a hangokat is. Okostelefonok, automata vezetésű autók, robotok, drónok számára tervezték, de felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok.

felismeri_gazdaja_arcat_az_mti_uj_szuperlapkaja_screenshot_20160206111202_1_nfh.jpg
A lapkában a magok neurális hálózatot alkotnak, amely a feladat típusának megfelelően átkonfigurálható.

Az új lapka a mélytanulás képességével ruházza fel az eszközöket, ami annyit jelent, hogy algoritmikus támogatással egyre intelligensebben dolgozzák fel a beérkező adatokat. Mélytanuló rendszerek már ma is léteznek, de bonyolult neurális hálózatokat és irtózatos mennyiségű számítógépes erőforrást igényelnek. Az Eyeriss működése nagyságrendekkel hatékonyabb. Lapkájában minden mag saját memóriabankkal rendelkezik, és áramkörük átkonfigurálható, hogy különféle típusú neurális hálózatokat utánozzon.

A San Francisco-i ISSCC konferencián, ahol bemutatták, a lapka nagy feltűnést keltett. A kutatók azonban arra nem válaszoltak, mikor találkozhatunk vele a mobilokban.

Kommentek

comments powered by Disqus