Gondolatolvasó eszközt fejleszt a DARPA

60 millió dollárból készül az új berendezés, amely digitális jelekre fordítja le az agyi információkat.

A jövő számítógépei közvetlenül az agyunkból tudják majd kiolvasni gondolatainkat. Az ehhez szükséges eszköz fejlesztésére most indított négy éves, 60 millió dollárral megtámogatott programot a Egyesült Államok Hadügyminisztériumának égisze alatt működő kutatási hivatal, a DARPA.

A projekt, amely a talányos NESD (Neural Engineering System Design, azaz Idegsejt-mérnöki Rendszerterv) nevet viseli, csak egy a DARPA számos kutatási programja közül, amely az emberi intelligencia és a számítógép együttműködését segíti. Az új eszköz, amely az agyban tárolt információkat a számítógépek által értelmezhető digitális formátumra alakítja, körülbelül akkora lesz, mint két egymásra helyezett ötcentes, és a DARPA tervei szerint sokszorosára gyorsítja az ember és a gép közti kommunikációt.

gondolatolvaso_eszkozt_fejleszt_a_dapra_screenshot_20160129193415_1_nfh.jpg
A jelenlegi headsettes interfészekhez képest a NESD nagyságrendi gyorsulást ígér az emberi agy-gép kapcsolatban.

EEG- és MRI-technikán alapuló kezdetleges interfészek már ma is léteznek, de ezek lassan működnek, mert korlátozott az összekötő csatornák száma. A DARPA azt reméli, hogy új eszköze egyszerre több millió csatornán keresztül tud majd kommunikálni az idegsejtekkel, ami tisztább jeleket eredményez, és megkönnyíti az adatok értelmezését.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Az IT dolga a városokban sem más »