Gondolatolvasó eszközt fejleszt a DARPA

60 millió dollárból készül az új berendezés, amely digitális jelekre fordítja le az agyi információkat.

A jövő számítógépei közvetlenül az agyunkból tudják majd kiolvasni gondolatainkat. Az ehhez szükséges eszköz fejlesztésére most indított négy éves, 60 millió dollárral megtámogatott programot a Egyesült Államok Hadügyminisztériumának égisze alatt működő kutatási hivatal, a DARPA.

A projekt, amely a talányos NESD (Neural Engineering System Design, azaz Idegsejt-mérnöki Rendszerterv) nevet viseli, csak egy a DARPA számos kutatási programja közül, amely az emberi intelligencia és a számítógép együttműködését segíti. Az új eszköz, amely az agyban tárolt információkat a számítógépek által értelmezhető digitális formátumra alakítja, körülbelül akkora lesz, mint két egymásra helyezett ötcentes, és a DARPA tervei szerint sokszorosára gyorsítja az ember és a gép közti kommunikációt.

gondolatolvaso_eszkozt_fejleszt_a_dapra_screenshot_20160129193415_1_nfh.jpg
A jelenlegi headsettes interfészekhez képest a NESD nagyságrendi gyorsulást ígér az emberi agy-gép kapcsolatban.

EEG- és MRI-technikán alapuló kezdetleges interfészek már ma is léteznek, de ezek lassan működnek, mert korlátozott az összekötő csatornák száma. A DARPA azt reméli, hogy új eszköze egyszerre több millió csatornán keresztül tud majd kommunikálni az idegsejtekkel, ami tisztább jeleket eredményez, és megkönnyíti az adatok értelmezését.

Kommentek

comments powered by Disqus