Háborús sérüléseket gyógyít a 3D nyomtató

Az új technikával amerikai veteránkórházakban készítenek pótlásokat és ortopéd kiegészítőket a katonák számára.

Öt amerikai veteránkórháznak 3D asztali nyomtatót adományott a Stratasys, hogy így segítse a testre szabott ortopéd kiegészítők, pótlások és orvosi gyakorló eszközök elkészítését.

A Stratasys Mojo 3D nyomtatók hálózatba kötve működnek, hogy a kórházi orvosok és kutatók bárhonnan elérhessék őket. De azok a gyógyító helyek is dolgozhatnak velük, amelyeknek nincs közvetlen hozzáférése: nekik a 3D fájlt kell elküldeniük, és ennek alapján legyártják számukra a pótlást, vagy gyakorló eszközt.

sebesult_katonakon_segit_a_3d_nyomtato_screenshot_20170324205701_1_nfh.jpg
Ezt a 3D nyomtatóval készített kézmodellt a kezelések megtervezésére és orvosképzésre használják.

A több, mint 25 kilós nyomtatók, amiket az Amazonon 6300 dollárért árusítanak, az olvasztott lerakódás-modellezés (fused deposition modeling, FDM) nevű eljárást használják, ami  megolvasztja, majd egymáshoz préseli a műanyagszálakat, és úgy hozza létre belőlük a digitális fájl által megadott modellt.

Az eszözök akrilnitril-butadién-sztirollal (ABS) dolgoznak, amely egy ütésálló, kemény és szilárd, hőre lágyuló műanyag, és 7,5x7,5x7,5 centis objektumokat is létre tudnak hozni. Ha nagyobb pótlásra van szükség, ezt több darabból állítják össze

Kommentek

comments powered by Disqus