Ingyen letölthető az Adobe HTML5 szerkesztője

Az Adobe megjelentette új, Edge elnevezésű szoftverének előzetesét. Az ingyen letölthető programmal dinamikus webtartalmakat lehet előállítani a Flash konkurenciájának számító HTML5, valamint a különböző nyílt webes szabványok segítségével.

Ez egy olyan interaktív alkalmazás, ami lehetővé teszi dizájnerek számára, hogy dinamikus webtartalmakat fejlesszenek - mondta el Devin Fernandez, az Adobe termékmenedzsere. 

Hagyományosan a webdizájnerek Adobe Flash vagy más hasonló megoldásokat, például a Microsoft Silverlightot használtak eddig arra, hogy olyan jópofa mozgó, interaktív tartalmakat építsenek be a weboldalakba, mint a dinamikus ábrák, videók, bannerhirdetések. Ugyanakkor az elmúlt néhány évben a W3C (World Wide Web Consortium) és iparági szereplők elkészítették azokat a specifikációkat, amelyek lehetővé teszik, hogy hasonló multimédiás tartalmakat készítsünk, és a böngészők is egyre nagyobb arányban támogatják a HTML5 technológiát, ami felválthatja az eddig önálló pluginként telepített Adobe Flash Playert.

adobehtml5_screenshot_20110801105413_nfh.jpg
Nagyításhoz kattintson a képre.

A Flash ellen közben kereszteshadjáratot indított az Apple. Steve Jobs vezérigazgató például korábban élesen kritizálta a Flash-technológiák az abban található túl sok bug miatt, és a fejlesztőket arra buzdította, hogy mielőbb váltsanak HTML5-re. Az Apple az Adobe ellen bevetett egy másik fegyvert is: egyszerűen "kifelejtette" a Flash támogatását az iPhone-ból és az iPadból.

Az Adobe viszont vélhetően megfogadta azt a régi bölcseletet, hogy ha valamit nem tudsz megállítani, állj az élére. Az Adobe termékmenedzsere ugyanis most arról beszélt az Adobe Edge előzetesének megjelenése kapcsán, hogy cégük nagy lehetőséget lát az Adobe Edge-ben, ami lehetővé teszi, hogy az emberek kipróbálják a HTML5 technológiát.

A program a HTML5 mellett a CSS-t és Javascriptet is támogatja a tartalmak közvetlenül a HTML oldalakba történő beágyazásához. 

Az IDC elemzője, Al Hilwa elismerően nyilatkozott az Adobe-ról, mely szerinte kiválóan felül az új trendre, elsők között jelenteti meg eszközeit, látszólag mit sem törődve azzal, hogy egy számára konkurenciát jelentő technológiáról van szó.

Az Adobe termékmenedzsere egyébként nyilatkozott a Flash jövőjéről is. A Flash szerinte bizonyos esetekben továbbra is kulcstechnológia marad, ilyen például a nagyminőségű videó szolgáltatás vagy a játék. Hozzátette: az Adobe-nál úgy látják, hogy jól megfér egymás mellett a HTML5 és a Flash, ezért természetesen folytatják a Flash fejlesztését. is, és a felhasználókra bízzák, hogy melyik technológiát választják.

Az Adobe Edge preview edition ingyenesen tölthető le az internetről. A cég várakozásai szerint a kész változatot várhatóan 2012-ben jelentetik meg. Windows mellett Macintosh változat is készül belőle. 

 

Kommentek

comments powered by Disqus