"Isten segedelmével" lopta a mobilokról az SMS-eket a CIA

Az androidos okostelefonok meghekkelésére szolgáló kémeszközről a WikiLeaks legújabb kiszivárogtatása rántotta le a leplet.

A WikiLeaks újabb CIA-s hekkelő eszközről szivárogtatott ki olyan adatokat, amelyek megerősítik, hogy a hírszerző ügynökség az Android rendszert futtató okostelefonokat is célba vette.

A HighRise nevű eszköz lényegében egy androidos vírus, amely elfogja a ki- és bemenő SMS-eket, és a CIA szervereire küldi őket.

A CIA egy TideCheck névre hallgató appot használt a hekkelő eszköz telepítésére, ehhez azonban birtokukba kellett kerítenie a mobilt: a telepítés után az ügynöknek kézzel kellett élesíteni a programot, és az első indítás jelszót igényelt. A WikiLeaks szerint a jelszó az "inshallah" volt, ami arabul azt jelenti, hogy "Isten segedelmével, vagy "ha Isten is úgy akarja".

isten_segedelmevel_lopta_az_sms_eket_a_mobilokrol_a_cia_screenshot_20170714135536_1_nfh.png
Nagyításhoz kattintson a képre.

A HighRise csak az Android 4.0 és 4.3 közti OS-változatokon működött, de jó esély van rá, hogy a CIA az újabb verziókra is frissítette a szoftvert. Annyi biztos, hogy a vírust 2013 végén fejlesztették ki, akkoriban pedig az Android 4.0 volt a legújabb változat, vagyis a CIA mindenképp végzett rajta módosításokat, hogy lépést tartson az Android fejlődésével.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Augusztus 31-én jön az LG V30 »