Kína nem szereti a titkokat

Egy új törvény értelmében Kínában a szolgáltatóknak segíteniük kell a tartalmak dekódolását.

A kínai parlament olyan törvényt hozott, amely kötelezi a technológiai cégeket, hogy segítsék a kormányt a titkosított kommunikációk visszafejtésében. A szolgáltatók emellett pénzbüntetéssel, illetve börtönnel sújthatók, ha nem szüntetik meg azoknak a tartalmaknak a továbbítását, amelyeket a kormány "extrémnek" vagy a terrorizmussal kapcsolatosnak minősít.

A internetes és távközlési cégeknek  technológiai támogatást kell nyújtaniuk a kormányzati kutakodásokhoz, azonban nem kötelesek rendszereikbe olyan "hátsó ajtót" építeni, amelyen keresztül a hatóságok szabadon hozzáférhetnek a bizalmas adatokhoz. A kormány illetékesei hangsúlyozzák, hogy a januárban életbe lépő új törvény kizárólag a terrorizmus elleni harcot szolgálja, ám a kritikusok visszaélésektől tartanak. Az is kérdéses, a törvény hogy hat a Kínában működő cégek munkájára.

kina_nem_szereti_a_titkokat_screenshot_20151231151828_1_nfh.jpg
Fokozódik a nyomás a technológia szektoron, hogy tegye hozzáférhetőbbé a bizalmas kommunikációkat. Kínában már törvény is született a kérdésben.

Az IT-cégeket az Egyesült Államokban is erősen szorongatják, hogy tegyék egyszerűbbé az adatok visszafejtését. Legutóbb az Apple vezére, Tim Cook tiltakozott az ügyben, és azt is visszautasította, hogy hátsó ajtót építsenek szoftvereikbe.

Kommentek

comments powered by Disqus