Locky, a zsarolóprogram ott árt, ahol tud

Az új zsarolóvírus őrült ütemben terjed, és ma már a fertőzések 17 százalékáért ő a felelős.

Egyre komolyabban kell venni a zsarolóvírusokat! A Trustwave SpiderLabs nevű IT-biztonsági cég azt közölte, hogy az elmúlt héten begyűjtött négymillió spam 18 százaléka zsarolóvírusokkal állt kapcsolatban, és különösen nagy számban fordult elő köztük a Locky nevű kártevő. Ez a zsarolóvírus-család néhány hete jelent meg, és villámgyorsan az élvonalba küzdötte magát.

A spamek olyan JavaScript mellékleten keresztül próbálták terjeszteni a vírust, amely kattintásra elindította a zsarolóprogram letöltését. Korábban a Locky makróval ellátott Word-dokumentumokon keresztül terjedt, a bűnözők azonban kis mérete miatt áttértek a JavaScriptre.

locky_ott_art_ahol_tud_screenshot_20160311200718_1_nfh.jpg
A zsarolóprogramok zár alá veszik az adatainkat, és csak fizetség ellenében oldják fel a titkosítást.

Egy másik biztonsági cég, a Fortinet február 17. és március 2. között végzett méréseket, és azt tapasztalta, hogy a zsarolóvírusos fertőzések 16,4 százaléka a Lockyhoz köthető, a maradékon a CryptoWall és a TeslaCrypt osztozik. Az Egyesült Államok különösen érintett a fertőzésekben, és az FBI úgy ítéli meg, hogy manapság a zsarolóprogramok jelentik a vásárlókra és a vállalkozásokra leselkedő egyik legnagyobb veszélyt.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Jön az intelligens bőröndcímke »