Marokkó megépítette a világ legnagyobb naperőművét

2020-ra az ország áramszükségletének közel felét megújuló energiaforrásból biztosítják.

Marokkóban elkészült a világ legnagyobb naperőműve, amely 1,1 millió ember áramszükségletét fogja fedezni, és évi 760000 tonnával csökkenti az ország szénkibocsátását.

A Noor naperőmű Ouarzazate várostól tíz kilométerre fekszik. 9 milliárd dollárba került, és bár finanszírozásába a Világbank és más fejlesztési partnerek is beszálltak, teljes mértékben marokkói projekt. Az ország élen jár a zöld fejlesztésekben, és 2020-ra energiaszükségletének 42 százalékát megújuló forrásból kívánja fedezni.

marokko_a_napenergiara_szavaz_screenshot_20160213114241_1_nfh.jpg
2050-re ilyen naperőművek biztosítják a világ energiaellátásának 11 százalékát.

A Noor a koncentrált naperőművek közé tartozik. Ezek úgy működnek, hogy kis parabolatükrökkel összegyűjtik a fényt, vizet, vagy más folyadékot -- a Noor esetében sóolvadékot -- melegítenek fel vele, és a termelődő gőz forgatja az áramtermelő turbinákat. A  Nemzetközi Energiaügynökség becslése szerint 2050-re a világ energiatermelésének 11 százalékát ilyen koncentrált naperőművek adják majd.

A Noor jelenleg 160 megawatt energiát termel, de két év múlva, amikor az építkezés teljesen befejeződik, kapacitása meghaladja az 500 megawattot.  

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Az elemzés nem spórolható meg »