Parkinson kórosokon segít a Microsoft okosórája

Az Emma Watch rezgései csillapítják a kéz remegését.

Emma Lawtonnál 2013-ban diagnosztizáltak Parkinson kórt. A grafikus kezének reszketése idővel olyan mértéket öltött, hogy nem tudott sem írni, sem rajzolni - most azonban a Microsoft okosórájának hála mindkét képességét visszanyerte.

A hordható eszközt tervezője Haiyan Zhang, aki kifejezetten azután kezdett a fejlesztésbe, hogy találkozott Londonban Lawtonnal.  Az okosórát egy tablet egészíti ki: ez vezérli a rezgést, ami elég ahhoz, hogy blokkolja a visszacsatolást Lawton agya és keze között, ezáltal csökkentse a remegést, és segítsen az asszonynak visszanyernie ellvesztett képességeit.

parkinson_korosokon_segit_a_microsoft_okosoraja_screenshot_20170513190449_1_nfh.jpg
Az óra a fejlesztőt inspiráló betegről, Emma Lawtonról kapta nevét.

Lawton egy éve kezdte viselni az eszközt, és mára már sikerült a működést optimalizálni. Az okosóra nem szünteti meg a remegést, de kontrollálhatóbbá teszi. Lawton saját bevallása szerint kézírása most sem tökéletes, de sokkal jobb, mint volt.

A sikeren felbátorodva Zhang egy tudóscsapattal társult Londonban, hogy kikövezze a találmány útját. A feltaláló azt szeretné, ha az Emma Watch más Parkinson kóros betegek életét is megkönnyíthetné.

Kommentek

comments powered by Disqus