Pokolba a Moore-törvénnyel!

Egy tekintélyes kutató szerint a Moore-törvény a halálán van, és így a lapkagyártók végre rákényszerülnek, hogy új tervezési megoldásokban gondolkodjanak.

A Moore-törvény kikukázása talán a legjobb dolog, ami a számítógépekkel történhet, mert felgyorsítja az elmozdulást a régi, elavult számítógépes architektúráktól, állítja a Hewlett Packard Labs. nagynevű kutatója, R. Stanley Williams, aki pár éve kulcsszerepet játszott a memrisztor megalkotásában.

A Moore-törvény egy tapasztalati megfigyelés, amit az Intel társalapítója, Gordon Moore fogalmazott meg 1965-ben. Lényege, hogy az integrált áramkörök összetettsége 18-24 havonta megduplázódik. A törvény sokáig meghatározta a fejlesztéseket, és segített abban, hogy az eszközök teljesítménye előre látható tempóban növekedjen, áruk pedig csökkenjen.

felejtsuk_el_a_moore_torvenyt_screenshot_20170414205904_1_nfh.jpg
A Moore-törvény több, mint ötven éven át uralta a lapkafejlesztéseket.

De ma már egyre nehezebb a lapkák geometriáját tovább zsugorítani, és ezzel a kíhívással valamennyi nagy lapkagyártó szembesül. Ennek alapján fogalmazta meg Williams, hogy a Moore-törvényt ideje eltemetni, és a kényszeres méretcsökkentés helyett az olyan új tervezési megoldások felé nyitni, mint például az agy működését utánző neuromorfikus lapkatervek.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Kijutni az útvesztőből »