Tényleg jönnek a gyilkos robotok!

Az intelligens fegyverek nagyságrendekkel növelhetik a világ fenyegetettségét. Egy amerikai tudós már most a betiltásukat követeli, mielőtt túl késő.

Stewart Russell, a University of California számítógéptudomány-professzora nyílt levelet tett közzé, amelyben az "élet kioltására alkalmas autonóm fegyverek" betiltását követeli. A fegyveripart kevéssé ismerők számára ez olyan túlbuzgóságnak tűnhet, mintha valaki a Halálcsillag ellen indítana kampányt. Valójában azonban már léteznek intelligens fegyverek: a dél-koreai Super aEgis II például érzékeli és megcélozza az embert, bár elsütéséhez kezelői engedélyre van szükség.

Russell szerint az autonóm gyilkológépek lehetnek a holnap Kalasnyikovjai - olcsó és könnyen hozzáférhető fegyverek, amelyek teljesen megváltoztatják a hadviselés szabályait, mert néhány ember is hatalmas pusztítást okozhat velük.

gyilkos_robotok_screenshot_20160108142037_1_nfh.jpg
A Super aEgis II a világ egyik első igazi robotfegyvere. Négy kilométerről is halálbiztosan célba talál.

A fegyvertípus támogatói azzal érvelnek, hogyha robotok vívják a háborúkat, kisebb az emberi veszteség. De az a 20000 ember (javarészt tudós), aki aláírta Russell nyílt levelét, másképp gondolja. Szeretnék elérni, hogy a biológiai fegyverekhez hasonlóan a robotfegyvereket is törvény tiltsa be, és ennek érdekében találkozni akarnak az ENSZ és a Világgazdasági Fórum képviselőivel, mielőtt túl késő lesz.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Autók hálózatban »