Tűz alatt Európa, a fertőzés már Csernobilt is elérte!

Egész Európában a WannaCry zsarolóvírus-járványra hasonlító támadás zajlik a Windows rendszerek ellen. Az áldozatok között ott vannak a csernobili atomerőmű számítógépei is.

Egyelőre nem világos, hogy az új vírus a WannaCry frissített változata-e: az eredeti hírek mindenesetre a Petya zsarolóvírusról szóltak. A Kaspersky legfrissebb jelentése szerint azonban a vírus egy új formája aktivizálódott.

A fő célpont Európa, azon belül is Ukrajna, ami biztonsági szakértők szerint arra utal, hogy orosz hackerek állnak az akció mögött. Az ukrán központi bank, a kijevi reptér, a metró és az állami telefontársaság egyaránt kapott a támadásból. Csernobilban minden windowsos számítógépet leállítottak, és kézi rendszerrel mérik a rádióaktivitást.

tuz_alatt_az_europai_pc_k_mar_csernobil_is_fertozott_screenshot_20170627225420_1_nfh.jpg
Az első jelentések szerint a Petya zsarolóvírus új változatáról lehet szó.

A járvány a világ más részeit sem kíméli. Állítólag egy pittsburghi kórház is megfertőződött, és Angliából, Oroszországból, Spanyolországból is érkeztek hírek fertőzésekről.

A vírus a WannaCry-hoz hasonlóan titkosítja a fájlokat, és háromszáz dollárt kér Bitcoinban a feloldó kulcsért. Egyelőre nem egyértelmű, hogy olyan exploitra épül-e, amit még nem javítottak ki a Windowsban, de a jelek egy NSA-tól ellopott sebezhetőségre vallanak.

Kommentek

comments powered by Disqus