Újra járhatnak a stroke-os betegek

A Toyota robotikus járógépet fejlesztett a számukra.

A Toyota, amely régóta fejleszt autógyártó robotokat, kutatási tapasztalatait legújabban az egészségügy terén kamatoztatja. A cég a napokban egy olyan "robotlábat" mutatott be, amellyel a mozgássérültek újból járhatnak.

A Welwalk WW-100 névre hallgató eszköz egyfajta járógép, amely a részleges bénulásban szenvedő (például stroke-os) betegeken segít. Megtartja a test súlyát, és a bénult lábat előrelendítve lehetővé teszi a gyaloglást.

A Fujita Health University-vel közösen kifejlesztett eszköz érzékenységi szintje a terapeuta előírása szerint hangolható: orvosi szempontból ugyanis az sem jó, ha a keret túl erős mechanikai támaszt nyújt, mert ekkor lassítja a beteg felépülését.

ujra_jarhatnak_a_stroke_os_betegek_screenshot_20170414215813_1_nfh.jpg
A Welwalk WW-100 átveszi a test súlyát, és mozgatja a bénult végtagot.

Japan elöregedő társadalmát egyre nagyobb mértékben fenyegeti a stroke nyomán fellépő bénulás, ezért nagy a kereslet a robotikus járógép iránt, és az eszközből még idén száz darabot fognak bérelni az egészségügyi intézmények. A Welwalk WW-100 nem olcsó portéka: használatba vételkor 9000 dollárt kell leszurkolni érte, és a bérleti díj ezután havonta 3200 dollár.

Kommentek

comments powered by Disqus
Ezt olvasta már?

Megéri a Firefox 55-re frissíteni »