Programozó lányok kellenek

Kéthetes nyári tábor a Skool szervezésében.

Európa a technológiai fejlődés fenntartásához szükséges szaktudás hiányával küzd, és ez alól Magyarország sem kivétel. Annak ellenére, hogy a programozói és más műszaki szakmák nagyon keresettek a munkaerőpiacon, a női munkavállalók aránya elenyésző ezeken a területeken: 10 százalék alatt van. A Skool alapítói azt tűzték ki célul, hogy a lányoknak már egészen fiatal korukban megmutassák: a technológia világa izgalmas és számukra is nyitott. Ezt pedig egy új, az eddigiektől teljesen eltérő szemlélettel szeretnék megvalósítani globális sikereket elért hazai és nemzetközi IT vállalatok bevonásával.

A most induló program legfontosabb eleme a július 21. és augusztus 1. között tartott kéthetes nyári tábor lesz. A táborban 15 lány vehet majd részt, akik egy izgalmas "Vénusz misszió"-ra keresztelt űrhajós projektet fognak közösen megoldani. Ehhez szakmai támogatást a legjobban képzett hazai szakemberektől kapnak, a tanterv kidolgozásában pedig olyan nemzetközi szakértők is aktívan segítenek, mint a Public Prep, és Ashley Gavin, a Girls Who Code tananyagért felelős igazgatója. Ashley Gavin május 30. és június 2. között Magyarországon tartózkodik és segít a hazai trénerek felkészülésében, annak érdekében, hogy a táborban résztvevő lányok a lehető legszínvonalasabb oktatást kapják.

noi-vezetok_screenshot_20140512172618_2_nfh.jpg
Nagyításhoz kattintson a képre.

 

A táboron felül a Skool szervezésében egynapos szakmai workshopokat is tartanak sikeres IT cégeknél: az NNG-nél, a Yahoo-nál, a Morgan Stanley-nél és a több mint 25 éves banki szoftverfejlesztői tapasztalattal rendelkező Dealogic-nál. A helyszínt a műhelyek esetében maguk a cégek biztosítják, ahogyan az oktatókat is: az egynapos foglalkozást a vállalat legjobb szakemberei fogják tartani - akik többségében a hölgy kollégák közül kerülnek ki. A pontos program minden cégnél eltérő: az NNG-nél például, a világhírű iGO Navigációt fejlesztő vállalatnál a grafikai és animációs tervezés alapjaival ismerkedhetnek meg a program résztvevői. A programot ezen felül olyan sikeres vállalatok támogatják, mint a Facebook vagy a Mimox, amely már 15 éve foglalkozik informatikai karrierekkel.

A Skool jövőbeni tervei között szerepel, hogy programjukat kiterjesszék, és gyakorlatorientált műhelyfoglalkozásaikat az általános iskolák felső tagozatába, ősztől pedig a vidéki városokba is eljutassák: ennek első lépéseként szeptemberben a digitális bankolással foglalkozó cég, a Misys - korábban IND Group - miskolci irodájában tartanak műhelyfoglalkozást.

Kommentek

comments powered by Disqus