Hirdetés

Összefogás az IT-biztonságért

|

Együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá hazánk legjelentősebb információbiztonsággal foglalkozó szakmai szervezetei.

Az infokommunikáció a gazdaság egyik húzóágazataként a társadalom minden rétegében kifejti hatását, szolgáltatásainak előnyeit felhasználóként és szolgáltatás nyújtó szervezetként egyaránt tapasztalhatjuk mindennapjaink során. Ezek a szolgáltatások azonban olyan, akár a személyes életünket is érintő érzékeny adatokat kezelnek, amelyek védelme már nem csak egyéni, hanem sokkal inkább társadalmi érdek.

 

Hirdetés

Hazánkban az információbiztonsággal foglalkozó szervezetek nagy örömmel fogadták az Országgyűlés által ezen adatok és kritikus infrastruktúrák védelme érdekében elfogadott, az állami és önkormányzati szervezetek elektronikus információbiztonságával foglalkozó törvényt. Ezért jelen nyilatkozatukkal demonstrálni szeretnék egyetértésüket a kormányzati törekvésekkel és együttműködési szándékukat a kormányzati szereplőkkel.

A nyilatkozat aláírói kölcsönösen megállapodtak az alábbiakban:
- az infokommunikáció szolgáltatásai manapság olyan alapszolgáltatássá váltak, melyek megbízhatósága és védelme kiemelt figyelmet igényel

- szakértelmüket közös fellépéssel és együttműködéssel ennek szolgálatába állítják

Hirdetés

- szakmai kérdésekben a mindenkori hatályos jogszabályok adta kereteken belül egyeztetnek

- az információbiztonságot érintő kutatásokban, felmérésekben együttműködnek, eredményeiket a lehetőségeikhez mérten megosztják egymással

- azok a kollégák, akik több szervezetnek is tagjai, segítenek élénkíteni az információáramlást
az IT biztonság témakörében megrendezett eseményeiken kölcsönös megjelenési lehetőséget és tagjaiknak 5%-os kedvezményes részvételt biztosítanak egymás számára

Hirdetés

- szorgalmazzák egyéb, hasonló területen működő szakmai szervezetek csatlakozását a nyilatkozathoz

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke üdvözölte a megállapodást, fontos momentumként értékelte az érintett szervezetek egységes fellépését és az összefogás kormányzati támogatottságát egy olyan világban, ahol egyre nagyobb kiberfenyegetettséggel kell számolnunk, ez alól nem mentesülhet Magyarország sem. Személyes garanciát vállalt arra, hogy az IVSZ – a szövetség meghatározó tagjaként – a jövőben hangsúlyt helyez arra, hogy a tagságában összpontosuló szakmai potenciált a kormányzattal együttműködve a hazai kibertér védelmének szolgálatába állítsa.

Szabolcs András, az ISACA Magyar Tagozatának elnöke az aláírási ceremónia házigazdájaként elmondta, hogy a szakmai szervezetek kezdeményezését nemzetközi szinten is kiemelkedőnek tartja, és mintaként fogja bemutatni az ISACA világszerte jelenlévő tagjai számára.

Hirdetés

A megállapodás aláírói:

Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület
ISACA Magyarország Egyesület
IVSZ ICT Security munkacsoport
KIBEV Önkéntes Kibervédelmi Összefogás
MISZK Számítástechnikai és Informatikai Szakbizottság

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.