Hirdetés
. Hirdetés

A 31 éves ukrán digitális tábornok így harcol az orosz agresszió ellen

|

A cél ugyanaz, akár a kibertérben, akár a földön: az erőforrások és kritikus infrastruktúra károsítása.

Hirdetés

Mihajlo Albertovics Fedorov (Михайло Альбертович Федоров) hivatalos titulusa szerint Ukrajna miniszterelnök-helyettese és a digitális átalakulásért felelős miniszter. Jelenleg azonban elsősorban kibervédelemmel foglalkozik, nyomon követi az orosz csapatokat és megpróbálja megváltoztatni az orosz gondolkodásmódot.

Az ukrán kiberműveletek "tábornoka" 1991-ben született, abban az évben, amikor Ukrajna a Szovjetunió összeomlása után független országgá vált. A szabadabb közegben a gazdaság növekedésnek indult, amit informatikai boo is támogatott. Fedorov techvállalkozó lett, digitális marketingcéget működtetett a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában, ott, ahol most súlyos harcok folynak. Amikor Volodimir Zelenszkij az elnöki székért indult, Fedorov helyet kapott a kampánystábjában, és az oldalán maradt akkor is, amikor elkezdődött az orosz invázió az ukrán állam felszámolása érdekében.

Hirdetés

A békés titulusok ellenére Fedorov fontos szerepet tölt be az ország háborús közigazgatásában. Egy olyan 30 ezer fős nemzetközi ármádiát vezet, amely a kibervédelemtől kezdve az orosz erők helyzetének nyomon követéséig mindenhol felbukkan, ahol csak digitálisan lehetséges. Fedorov gyakorlatilag az ország legfőbb digitális tábornoka - írja róla washingtoni Grid elemző hírportál, a vele készített interjú felvezetésében.

Fedorov és serege a digitális teret arra is használja, hogy helyreállítsa a háborúban megrongált kommunikációs csatornákat, krónikát készítsen állítólagos háborús bűnökről. Emellett igyekeznek elérni azokat az orosz embereket, akikhez Ukrajnáról és a háborúról csak egyoldalú propaganda jut el. "Ami minket illet, amíg Oroszországban van internet, addig lehetőségünk van, hogy eljussunk az emberekhez. Hogy közvetlenül elmondjuk az egyszerű oroszoknak, mi is történik valójában" - mondta a Gridnek

A jelenlegi helyzetről Fedorov elmondta, hogy a jelenlegi kibercsapások nem az invázióval kezdődtek, hiszen már évek óta támadják őket. Tavaly Ukrajna a kibertámadások első számú célpontjai között volt a világon Oroszország miatt. Az invázióval a kibertámadások még intenzívebbé váltak. A háború első két hónapjában több mint 430 különálló kibertámadást hajtott végre legalább hat különböző orosz hackercsoport.

A legtöbb kibertámadást úgy hajtják végre, hogy az egybeessen az orosz erők rakétacsapásaival és szárazföldi támadásaival, amelyek bizonyos célpontokat érnek. A cél ugyanaz, akár a kibertérben, akár a földön: az erőforrások és kritikus infrastruktúra károsítása. Az orosz hackerek mindent célba vesznek, a központi kormányzati intézményektől kezdve az állami és helyi hatóságokig, valamint a védelmi ágazatot, a távközlési ágazatot és a médiát.

"Eddig még nem sikerült nagyszabású kibertámadást végrehajtaniuk, mert mi a kiberhadseregünkkel mindent megteszünk, hogy ellenálljunk nekik, és a lehető leggyorsabban lépjünk fel a szolgáltatás helyreállítása érdekében, ha Oroszországnak mégis sikerül hatástalanítania egy rendszert vagy megtámadni egy hálózatot Ukrajnán belül" - mondta Fedorov.

Az egyik legfontosabb dolog, ami megváltozott, hogy az invázió előtt a kibertérben szinte kizárólag a védelemre összpontosítottak. Most már a kibertérben is igyekeznek agresszívebben harcolni Oroszországgal. "Ez egy hatalmas erőfeszítés, amelyben a világ minden tájáról érkező emberek vesznek részt. Ezek az önkéntesek segítenek nekünk a kibertérben, hogy Oroszország ne győzhessen ezen a fronton. Körülbelül 30 ezer emberünk van (ukrán és nemzetközi informatikai szakemberek), akik itt és nemzetközi szinten dolgoznak azon, hogy sikeresek legyünk a kibertérben, és Oroszország ne kerüljön fölénybe" - fogalmazott az ukrán kiberparqancsnok.

Szerinte szinte biztos, hogy a kibertérben akkor is folytatják majd a harcot, amikor a szárazföldi háború véget ér, hiszen már az invázió előtt is folyt a kiberháborút Oroszországgal. Semmi sem utal arra, hogy leállítanák az ukrán digitális rendszerek támadását, ha a tankjaik elhagyják Ukrajnát és a valóságos harcmezőről kénytelenek is lesznek visszavonulni.

Az invázió kezdete óta Ukrajna megerősítette kiberképességeit. A digitális erőforrásokat azonban nem csak csatározásokra használják, hanem arra is, hogy dokumentálják, mit csinálnak az oroszok Ukrajnában. Új alkalmazásokat vezettek be, amelyek figyelmeztetik az embereket az orosz támadásokra, és két héttel a háború kezdete után egy új rendszert avattak, amely geolokációs szolgáltatások segítségével fényképeket és videókat gyűjt arról, hogy mit csinálnak és hol tevékenykednek az oroszok Ukrajnán belül.

A hétköznapi ukránok az alkalmazásaik segítségével néhány kattintással információkat küldhetnek az orosz csapatok mozgásáról. A kiberhadsereg ellenőrzi az informátorokat és az információkat, majd a lehető leggyorsabban továbbítja azokat a fegyveres erőinknek. A háború kezdete óta mintegy 300 ezer ember használta ezt a rendszert, hogy segítsen információkat gyűjteni.

Hasonlóan gyűjtenek információkat az orosz háborús bűnökről. "A világ látta, hogy Oroszország milyen borzalmakat szabadított az ország különböző részein, olyan helyeken, mint Bucha, Irpin, Gostomel. Annak érdekében, hogy mindent dokumentálhassunk, arra kérjük az embereket, hogy digitálisan küldjenek nekünk információkat. A cél az, hogy dokumentáljuk az orosz csapatok által elkövetett háborús bűnöket. Tehát az erőfeszítés nem egyszerűen a visszavágásról szól, hanem arról is, hogy ne hagyjuk, hogy elkerüljék a felelősségre vonást. Dokumentálunk mindent, amit csak tudunk" - szögezte le Fedorov.

Az ukránok a kibertérben tájékoztató kampányokat is folytatnak, hogy elérjék az orosz közönséget. Fedorov szerint ezzel próbálják megkerülni az orosz televíziós propagandát. Bár Putyin rezsimje megpróbálta elvágni a független tájékoztatást Oroszországon belül, de amíg működik az internet, lehetőségük van rá, hogy eljussanak az emberekhez.

"Ezen a területen nem tudok sok részletet mondani. De sok tehetséges szakemberünk van, akik segítenek nekünk ebben. Rengeteg eszközt használhatunk és használunk is. A háború után többet tudunk majd mondani" - utalt a műveletek titkosságára.

Az elmúlt években jelentősen nőtt Ukrajnában az internetpenetráció. A háború alatt azonban nagyon jól jött az internet műholdas elérésének lehetősége. Jelenleg már több mint 12 ezer Starlink-antennát használnak az országban, hogy fennmaradjanak a kapcsolatok áramkimaradások idején is, illetve azokon a területeken, ahol harcok vannak.

Fedorov nem titkolja, hogy a Starlink ingyenesen rendelkezésükre álló technológiája sokat segített abban, hogy a kritikus infrastruktúrák online maradhassanak. A legnagyobb támogatást az jelenti, hogy segítenek helyreállítani a kommunikációt a korábban megszállt területeken, azokon a helyeken, ahol az oroszok megpróbálták elvágni az ukránokat a külvilágtól. Számos Kijev környéki településen és a csernihivi régiókban, ahol igazán heves harcok folytak, a kommunikáció a Starlink-antennáknak köszönhetően volt lehetséges.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.