Hirdetés
. Hirdetés

A férfiak online viselkedése kockázatosabb

|

Felvetődtek a lehetséges nemi alapú viselkedésmódok, amelyek utat engednek a nagy szervezetek kompromitálódására.

Hirdetés

A nagyvállalatoknál dolgozó férfiak háromszor nagyobb valószínűséggel követnek kockázatos online viselkedést, mint a nők - derül ki a SecurityAdvisor tanulmányából. A kutatás 20 különböző ország vállalati alkalmazottai által küldött több mint 500 ezer rosszindulatú e-mail és 500 ezer veszélyes weboldal látogatásának elemzésén alapul.

A jelentés szerint a leggyakoribb vétségek közé tartozik: a jelszavak elfelejtése és a sikertelen bejelentkezések erőltetése, az adathalász e-mailekre való kattintás, a reklámprogramok használata, a peer-to-peer szoftverek és a privát VPN-ek használata, valamint a kalóz tartalmak streamelése.

A SecurityAdvisor megállapítása szerint a fenyegető szereplők 50-szer gyakrabban veszik célba a felsővezetőket és az igazgatósági tagokat, mint az átlagos alkalmazottakat.

A jelentés kérdéseket vet fel a lehetséges nemi alapú viselkedésmódokkal kapcsolatban, amelyek utat engednek a nagy szervezetek kompromitálódására. Az adatokat vizsgáló kutatók szerint a kifinomult fenyegetők social engineering és más technikák segítségével hozzáférhetnek érzékeny vállalati adatokhoz és privilegizált hitelesítő adatokhoz.

Hirdetés

A SecurityAdvisor kutatásában a nők a mintaadatok mintegy 42 százalékához kapcsolódtak, azonban a biztonságos felhasználók 48 százalékát tették ki, miközben a kockázatos felhasználóknak csak 26 százalékát. "Meglepő volt látni, hogy a nők jelentősen nagyobb arányban vannak jelen a biztonságosabb felhasználók között, és jelentősen kisebb arányban a kockázatos alkalmazottak között" - mondta Sai Venkataraman, a SecurityAdvisor társalapítója és vezérigazgatója.

Kellie McElhaney, a Berkeley Egyetem nemi egyenlőséget kutató intézetének igazgatója nem tanulmányozta a kiberbiztonsággal kapcsolatos korábbi, nemek szerinti adatokat, de a Cybersecurity Dive-nak elmondta, hogy a férfiak hajlamosak a tárgyalásokat játéknak tekinteni, és nyomást éreznek a "mindenáron való győzelemre", és nagyobb valószínűséggel folyamodnak etikátlan viselkedéshez, stratégiákhoz a győzelem érdekében. Az etikátlan viselkedést és a zaklatást is magában foglaló problémák nagyobb valószínűséggel fordulnak elő olyan szervezetekben, ahol férfiak által dominált, hierarchikus struktúra uralkodik, és ahol a korábbi tevékenységeket a szőnyeg alá söpörték - tette hozzá McElhaney.

A vállalati online viselkedéssel kapcsolatos korábbi kutatások a nemek tekintetében vegyesek. A GreatHorn biztonsági cég által 1100 végfelhasználó körében végzett 2020-as felmérés nem mutatott statisztikai különbséget a férfiak és a nők között a tekintetben, hogy ki volt hajlamos felismerni az adathalász e-maileket. De az idősebb, 45 év feletti munkavállalók szkeptikusabbak voltak az e-mailekkel szemben, függetlenül attól, hogy azok legitimek voltak-e vagy sem.

A Chubb biztosítási szolgáltató múlt havi, a fogyasztók kiberkockázathoz való hozzáállásáról szóló jelentése azonban azt mutatta, hogy a nők több lépést tesznek személyes adataik védelme érdekében. A nők nagyobb százaléka például rendszeresen változtatta a jelszavakat, nem kattintott többé gyanús küldőktől származó linkekre, és nem használta ugyanazt a jelszót több fiókban. Ugyanezek az adatok azt mutatták, hogy a férfiak több lépést tesznek a pénzügyi információk védelme érdekében, nagyobb arányban figyelik a hiteljelentéseket és ellenőrzik a pénzügyi kimutatásokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.