Hirdetés
. Hirdetés

A Frontex a sztratoszférából figyeli a határsértőket

|

Az EU határőrizeti ügynöksége nagy magasságú platformokkal szeretné megszüntetni a repülőgépek, a drónok és a műholdak közötti szakadékot.

Hirdetés

A Frontex a jövőben a sztratoszférában magasan repülő platformokat állíthat üzembe megfigyelési célra. Az európai határőrizeti ügynökség ezen a módon szeretné megszüntetni a már alkalmazott repülőgépek és műholdak közötti szakadékot. Az erre irányuló kutatási projekt 2022. október 1-jén kezdődik és 36 hónapig tart - jelentette be az Európai Bizottság egy parlamenti kérdésre adott válaszában. Az EU pénzügyi támogatása első lépésben mintegy 5,8 millió eurót lesz.

A Frontex egy évvel ezelőtt már közzétett egy pályázati felhívást úgynevezett magassági platformokra. Az EU Bizottsága a honlapján most közzétette a tervek részleteit. A "Fejlett felügyeleti platform az EURopean Multi Authority BordeR Security hatékonyságának és együttműködésének javítására" (EURMARS) vonatkozó szerződést tizenkét tagállam 16 vállalatból, minisztériumából, hatóságából és intézetéből álló konzorciummal kötötték meg. Az EURMARS-t a luxemburgi European Dynamics informatikai szolgáltató vezeti. A "rendszerek rendszereként" a Frontex légtérellenőrzésből származó összes információt össze kell gyűjtenie.

Hirdetés

A sztratoszféra a légkör 15 kilométer feletti magasságban elhelyezkedő rásze. Különböző vállalatok jelenleg olyan megoldásokat fejlesztenek, amelyek képesek repülni ebben a zónában, ahol már igen kevés a levegő. A koncepciók léggömbökön alapulnak, vagy vitorlázórepülőgépnek tervezték őket, mint amilyen például az Airbus Zephyr. Ez a napelemes vitorlázórepülőgép új generációjában nemrégiben világrekordot állított fel a hosszú távú repülésben.

A Frontex viszont a francia Thales védelmi vállalat egyik termékét választotta kutatásaihoz. Ez feltehetően azt jelenti, hogy a Thales által jelenleg fejlesztett Stratobusra esett a választás. Az eszköz tervek szerint jövőre indul első repülésére, és már akkor adatokat továbbíthat a földre a Frontex számára. A Thales a rendszert a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemre, illetve a tengeri platformok "videofelügyeletére" is alkalmasnak hirdeti.

Az EURMARS feltehetően először a tengeri határokat fogja megfigyelni a sztratoszférából. Itt az érzékelők és a szoftverek számára viszonylag egyszerű az anomáliák észlelése és kivizsgálása. A Frontex először tesztelte műholdak és drónok használatát is a Földközi-tenger felett.

Az összegyűjtött adatok az EUROSUR hálózatba áramlanak, amelyet a Frontex 2014-ben helyezett üzembe varsói székhelyén. Minden olyan tagállam, amelynek van uniós külső határa, továbbítja a vonatkozó információkat. A Frontex saját bérelt repülőgépei és drónjai, valamint a műholdas szolgáltatók szintén valós idejű videót továbbítanak Varsóba. Görögországban a Frontex egy lehorgonyzott léghajóval is repül, amely akár egy kilométer magasra is fel tud emelkedni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.