Hirdetés
. Hirdetés

A kiberajtók bezárása: hogyan teremthető meg a szervezetek biztonsága 2023-ban?

|

Technológiával teli életünk miatt naponta ki vagyunk téve a kiberbűnözés kockázatának, mivel időnk nagy részét olyan eszközökkel való interakcióval töltjük, amelyek révén a hackerek hozzáférhetnek személyes adatainkhoz.

Hirdetés

A DataProt szerint az amerikaiak közel 60 százaléka állítja, hogy tapasztalt már kiberbűnözést, vagy valamilyen módon hacker áldozatává vált. Ahogy életünk minden területe egyre inkább összekapcsolódik, úgy nőnek a rosszfiúk lehetőségei is - írja a Beta Newsban megjelent cikkében Robert Nawy az IPKeys Cyber Partners, az egyik vezető OT/IT intelligenciaplatformot szolgáltató cég vezérigazgatója.

A vállalkozások sem immunisak ezekre a tartós fenyegetésekre. A jelentések szerint a kisvállalkozások 70 százaléka nincs felkészülve egy kibertámadásra, és a profi hackerek közel 90 százaléka 12 órán belül képes behatolni egy vállalatba. Nem meglepő, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hivatalosan is a kiberbűnözést az ügynökség egyik legfontosabb érdekeltségi köreként határozta meg.

A kibertámadások miatt mindannyiunknak aggódnunk kell. Mindenki, aki gyakran használja az internetet, nagyobb kockázatnak teheti ki magát, mint azt gondolná. Bár a kibertámadások bárkit érinthetnek, a vállalkozások nagyobb veszélynek vannak kitéve a nagyszabású támadások szempontjából, mivel a kiberbűnözők a vagyonuk és a bizalmas információk hatalmas tárháza miatt veszik célba őket. A veszélyeztetett iparágak némelyike messze elmarad attól, ahol a kiberbiztonsági infrastruktúrában lennie kellene.

Hirdetés

Ami a kiberbiztonsági tudatosságot illeti, az alkalmazottak online tevékenységére ugyanaz az elv érvényes, mint amikor az ajtót bezárják és bezárják. A megfelelő óvintézkedések elmulasztása ellopott és potenciálisan eladott információkhoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében kritikus fontosságú a "kiberhigiénia" legjobb gyakorlatainak bevezetése, például a 2-faktoros vagy többfaktoros hitelesítés bekapcsolása, erős, minden fiókhoz egyedi jelszavak használata, valamint jelszóvédelmi páncélterem használata az online hitelesítő adatok tárolására.

A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni, az a bizonyítékok megőrzése a bűnüldözés számára. A kibertámadás áldozatai gyakran kísértésbe esnek, hogy mindent töröljenek, miután bekövetkezett az adatvédelmi incidens, de a bizonyítékok megőrzése a bűnüldöző szervek számára létfontosságú az elkövető és a hozzáférés megszerzési módjának meghatározásához. Ellenőrizni kell, hogy mely szervereknél történt a betörés, azokat gyorsan ki kell zárni, hogy mások is védve legyenek.

A bejárati ajtó bezárása alapvető fontosságú az értékek védelméhez és a fenyegetésekkel szembeni védelemhez. Ugyanezeket az óvintézkedéseket kell betartani a digitálisan fejlett hálózatok esetében is. A kifejezetten a szervezetek számára kialakított felhőalapú menedzselt biztonsági szolgáltatással való partnerségben ezeket a zárakat folyamatosan figyelemmel kísérik, és átfogó helyreállítási útmutatással látják el a vezetőket. A fejlett technológia felkutatja, megfejti és riasztást ad, ha kiberbiztonsági fenyegetést, például vírusokat vagy rosszindulatú szoftvereket észlel. Emellett a vezetők felbecsülhetetlen értékű hozzáférést kapnak a vezérlőrendszerek, szerverek, okostelefonok, laptopok és bármely más, hálózathoz csatlakoztatott, sérülékeny eszköz alapos értékeléséhez.

Mivel egyre inkább az egymással összekapcsolt digitális technológiára támaszkodunk, az éber kiberbiztonságnak ugyanúgy a mindennapjaink részévé kell válnia, mint az ajtózárnak vagy a biztonsági öv bekapcsolásának. Ezt nem tekinthetjük opcionálisnak, különösen mások vagyonának védelmével összefüggésben. A kiberbiztonság ma már az információk védelmének biztosítása érdekében kritikus fontosságú funkció. A rosszfiúk lecsapnak, amikor lehetőség nyílik a védtelen hálózatok kihasználására, és a legapróbb sebezhetőségeket is kihasználják. Ennek megelőzése érdekében egy végponttól végpontig terjedő megoldás bevezetésével az egész szervezetet meg lehet védeni, miközben az összes alkalmazáson és operációs rendszeren belül is éles szemmel kell figyelni a sebezhetőségeket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.