Hirdetés
. Hirdetés

A kiberbűnözők átálltak a bitcoin-bányászatra

|

A Symantec decemberben 1,7 millió ilyen fertőzést érzékelt a számítógépeken.

Hirdetés

Hirdetés

A kiberbűnözésben az új sláger a cryptojacking, vagyis a kriptovaluta-bányász programok futtatása a gyanútlan számítógépeken.

A Symantec legújabb jelentése tavaly óta közel százszoros növekedésről számol be: a legnagyobb felfutás szeptembertől következett be, amikor a Bitcoin és az Ethereum árfolyama az egekbe szökött.

A kiberbűnözők arra használják az áldozatok számítógépes és felhő-kapacitását, hogy kriptovalutát bányásszanak. Egyszerű  belépni erre a piacra, csak pár sornyi kód kell a bányászprogram működtetéséhez, és a lebukás veszélye is csekély, mert az áldozatok legtöbbször észre sem veszik a fertőzést.

Bár a cryptojacking nem olyan veszélyes, mint egy hagyományos vírus, azért nem is teljesen ártalmatlan, mert túlterhelheti a számítógépet, és a cégeknél a CPU használat felpörgése miatt jelentős költségnövekedést eredményezhet.

Jó hír ellenben, hogy a zsarolóvírusok visszaestek, és átlagban már csak feleannyit kérnek a titkosítás feloldásáért, mint 2016-ban. Viszont gyakran nem profitszerzésre, hanem - mint a NotPetya esetében - öncélú rombolásra használják őket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.