Hirdetés
. Hirdetés

A kiberteret az uralja, akinek pénze és infrastruktúrája van

|

Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő előadása nyitja meg Kelet-Közép-Európa legnagyobb IT biztonsági konferenciáját(X)

Hirdetés

„A morálnak semmiféle szerepe nincs a 21. századi informatikai hadviselésben, kivéve néhány ember félrelépését, lásd Wikileaks-papírok és Snowden-ügy” – állítja Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő, akinek előadásával nyílik meg szeptember 25-én Kelet-Közép-Európa legnagyobb IT biztonsági eseménye, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN).

Hirdetés

Megfigyelés, lehallgatás, kiszivárogtatás, kiberhadviselés. Sosem volt ennyire aktuális az informatikai biztonság és a diplomácia kérdése, mint manapság. A 21. századra a geopolitika és az informatikai biztonság új összefüggésekben tűnt fel, amelyben sokkal kevesebb a nyertes, mint a vesztes. Mostanra eljutottunk a kiberhadviselés azon korszakába, amikor a nemzeti kormányok is kezdik átvenni a kiberbűnözők által kifejlesztett technológiákat és eszközöket vagy a legnagyobb globális nagyhatalmat is képesek lejáratni egyetlen számítógéppel.

 

De vajon meddig hajlandó elmenni egy hacker a hírnevének megszerzéséért és vajon meddig megy el egy kormány céljai elérésében? „Bármeddig. A morálnak semmiféle szerepe nincs a 21. századi informatikai hadviselésben, kivéve néhány ember félrelépését, lásd Wikileaks-papírok és Snowden-ügy” – állítja Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. „Szeptember 11. hatására - például az Egyesült Államokban - abszolút első helyre került a biztonság, amely megelőzi az emberi jogokat is, mindazt, ami az USA-ban eddig fontos volt. A kiszivárogtatás hatása pedig különösen jelentős, hiszen például az amerikai-német kapcsolatok megromlásához vezetett, miközben a kínai és orosz politikának és a titkosszolgálatoknak előnye származott belőle. De ennek kapcsán korlátozta az illetékesek eddigi hozzáféréseit 90 százalékban az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) is. Ezek mind azt mutatják, hogy kiemelkedő fontossággal bír a kibertér védelme és kérdésköre” – állítja a szakember.

 

„A kiberháború nagyrészt valóban pénz- és infrastruktúra-függő, ám óriási szerepe van benne a tehetséges és eszes embereknek is. Számtalan példát lehetne mondani a kevésbé gazdag országokból ahol komoly hacker szaktudás van a tarsolyban” – mondta el Keleti Arthur, IT biztonsági tanácsadó. „A vállalati oldalról az IT biztonság kérdésében egyre növekvő érdeklődés mutatja, hogy az ITBN konferencián olyan témákról is hallhatunk majd, mint a vállalatok számára "hírszerzési" adatokat biztosító szolgáltatás, vagy a legaktuálisabb támadási és sérülékenységi problémák és azok megoldásai, amellett, hogy profi hackelések is bemutatásra kerülnek” – tette hozzá Keleti Arthur, IT biztonsági tanácsadó, az ITBN főszervezője.

Mindezen témákat öleli fel részletesen, több megközelítésből is a szeptember 25-26. között megrendezendő IT biztonsági konferencia, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN).
További információt a programról vagy a regisztrálási lehetőségről a www.itbn.hu oldalon talál.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.