Hirdetés
. Hirdetés

A Knight Rider okosautójától az IoT-ig

|

Aligha könnyíti meg az IoT-megoldások tesztelését, hogy felépítésüket, funkcióikat és biztonsági-megfelelési követelményeiket tekintve egyaránt a legösszetettebb alkalmazások közé tartoznak. Bár speciális módszertan még nem készült ehhez, jó gyakorlat létezik.

Hirdetés

A dolgok internete hardver, szoftver, szenzorok és hálózatok rétegeiből épül fel, olyan dinamikus környezetet alkot, amelyet a valós idejűség és a rendkívül nagy méretezés igénye, a használati esetek sokfélesége tesz hihetetlenül összetetté - a biztonságról, az adatvédelem technológiai és törvényi bonyolultságáról, az IoT-ökoszisztéma népességéről nem is szólva. Hogyan készíthetnek a vállalatok mégis minőségi IoT-alkalmazásokat, amelyekre az üzlet ráadásul sosem tud sokat várni, kérdeztük Kreisz Józsefet, az L&P Solutions Információminőség-menedzsment kompetenciaterületének vezetőjét, aki Internet of Tests címmel tart előadást az IIR Hungary Szoftvertesztelés című online konferenciáján.

Hirdetés

Computerworld: Mitől különleges feladat a dolgok internetére készülő megoldások tesztelése?

Kreisz József: A mozifilmek a Knight Rider beszélő, önvezető okosautójától kezdve a Star Wars mindent összekapcsoló Erőjén keresztül a Vasember okospáncéljáig mutatják, milyen sokfélének képzeltük a dolgok internetét, amikor a technológia és a fogalom még nem is létezett. Ma már a fentiek közül kettő valóság (bár az Erő létezéséről még kevesebb információnk van), a változatossággal együtt. Közös azonban minden IoT-megoldásban, hogy a környezetek állapotáról, a rendszerek működéséről részletes adatokat gyűjtünk, amelyekből információkat nyerünk, és azokat visszajuttatjuk emberi vagy gépi felhasználókhoz, vezetékes vagy vezeték nélküli interneten, illetve mobilhálózaton keresztül, a felhőben, a valós idejűséget támogató peremhálózaton és az adatközpontban.

Minthogy az élő adatfolyamok mellett a vállalatok történeti adatokat is elemeznek IoT-megoldásaikban, hogy mintákat, trendeket azonosítsanak, előrejelzéseket készítsenek, olyan hardverre és szoftverre, tároló- és analitikai eszközökre is szükségük lesz, amelyekkel a nagy és változatos adattömeget megfelelő teljesítménnyel és hatékonysággal kezelhetik.
Döntően fontos mindebben, hogy az értékes információkat hordozó adatokat elemezzük, és releváns információkat továbbítsunk az elérésükre jogosultaknak, a megfelelő időben.

A szenzoradatok megbízhatósága pedig alapkövetelmény, akár döntések támogatásához, előrejelzések készítéséhez vagy folyamatok, rendszerek vezérléséhez használjuk az érzékelőkről érkező adatokat, ezen múlik minden. Az üzleti igények kiszolgálásán és az IoT-környezet kibervédelmén túl azonban gondoskodni kell az adatvédelmi megfelelésről is, mivel a kiterjedt adatgyűjtéssel a vállalatok olyan információkhoz jutnak hozzá felhasználóikról, amelyek törvényi védelem alá tartoznak.

CW: Hogyan tesztel IoT-megoldást, aki jól csinálja, mi a hatékonyság titka?

KJ: A dolgok internetére készülő megoldások architekturális, funkcionális és biztonsági-megfelelési bonyolultsága a tesztelést is összetett feladattá teszi. Kimondottan IoT-megoldások teszteléséhez nem készült külön módszertan, ezért az említett komplexitásból kell kiindulni, és olyan agilis tesztelési környezetet kialakítani, amelyben már a fejlesztés korai szakaszában készült prototípusokon megkezdhető a funkcionális tesztelés is. Fontos, hogy a felhőben alakítsuk ki a tesztkörnyezetet, mivel a dolgok internetének ez a természetes közege. Az IoT-megoldások elosztott rendszerek, amelyek tesztelésében több fél is részt vesz, hatékony együttműködésükhöz a felhő elengedhetetlen, miként a munkafolyamatok minél nagyobb mértékű automatizálása is.

Ne feledkezzünk meg a tesztcsapatok IoT-re hangolásáról sem! Olyan mérnököket is válogassunk be, akik járatosak a szenzorok beépítéséhez, informatikai és gyártási technológiák összekapcsolásához szükséges szabványok, protokollok világában. Minthogy sok IoT-megoldás használatarányos elszámolású szolgáltatás alapját képezi, a könyvelő-számlázó rendszerekkel is integrálni kell, ilyenkor a hozzájuk értő szoftvermérnököknek szintén a tesztelők között a helyük.

CW: Az L&P Solutions hamarosan online tanfolyamot is indít az IoT-megoldások teszteléséről. Kinek ajánlja a programot?

KJ: Mindenkinek, aki IoT-megoldásokat fejleszt, vezet be és üzemeltet, tanfolyamunkon ugyanis a tesztkörnyezetek, -folyamatok és -csapatok felállításában bevált megközelítést, jó gyakorlatot ismerhetik meg a résztvevők. Terveink szerint januárban indítjuk az előadásokat kisebb csoportoknak, hogy online felületen is interaktivitást biztosítsunk. Minden érdeklődőt várunk tanfolyamunk oldalán, ahol bővebben olvashatnak a programról, és részvételi szándékukat is jelezhetik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.