Hirdetés
. Hirdetés

A közkedvelt DNS-tesztek lesznek a biológiai fegyverek alapanyagai

|

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának egyik tagja óva inti az amerikaiakat a DNS-tesztkészletek használatától.

Hirdetés

A különböző DNS-tesztelési szolgáltatások által gyűjtött biominták a feketepiacra kerülve felhasználhatók olyan biofegyverek kifejlesztésére, amelyeket kifejezetten bizonyos csoportok vagy akár egyének megcélozására szabtak, állították amerikai törvényhozók az Aspeni Biztonsági Fórumon - visszhangozva az orosz tisztviselők által régóta hangoztatott aggodalmakat.

"Jelenleg olyan fegyverek vannak fejlesztés alatt, és olyanokat fejlesztettek ki, amelyeket konkrét emberek célpontjaira terveztek" - mondta múlt héten Coloradóban Jason Crow amerikai képviselő, a képviselőház hírszerzési bizottságának tagja.

"Arról van szó, hogy ténylegesen meg lehet venni valakinek a DNS-ét, meg lehet venni az orvosi profilját, és meg lehet célozni egy olyan biológiai fegyverrel, amely megöli az illetőt, vagy kivonja a harctérről, vagy működésképtelenné teszi."

Crow hozzátette, hogy e veszélyt tekintve aggasztó, hogy az elmúlt 20 évben milyen szinten csökkentek a személyes adatok védelmével kapcsolatos elvárások, egészen addig a pontig, hogy a fiatalok "nagyon keveset várnak el a magánélet védelmétől", és készségesen adják át adataikat magánvállalkozásoknak, például DNS-vizsgálati szolgáltatásoknak.

"Az emberek nagyon gyorsan beleköpnek egy pohárba, elküldik a 23andMe-nek, és nagyon érdekes adatokat kapnak a gyökereikről" - mondta Crow. "És képzeljék el! A DNS-ük most egy magáncég tulajdonában van. Eladható, nagyon kevés szellemi tulajdonvédelem vagy magánélet védelme mellett."

Hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak új irányelveket kell kidolgoznia a személyes egészségügyi adatok, köztük a DNS védelmére, "mert ezeket az adatokat valójában az ellenfeleink fogják beszerezni és gyűjteni ezeknek a rendszereknek a fejlesztéséhez".

Hirdetés

Szakszerű mintagyűjtés zajlik?

Moszkva évek óta figyelmeztet a DNS-minták ellenőrizetlen gyűjtésének veszélyeire, Vlagyimir Putyin elnök még 2017-ben kijelentette, hogy az orosz hírszerző szolgálatok szerint Oroszország-szerte "célzottan és szakszerűen" gyűjtenek biológiai mintákat különböző civil szervezetek és más cégek tisztázatlan célokból.

Az elmúlt években a Pentagon "jelentősen kibővítette kutatási lehetőségeit nemcsak a biológiai fegyverek létrehozása terén, hanem az antibiotikum-rezisztenciáról és bizonyos betegségek ellenanyagainak jelenlétéről is információkat szerzett bizonyos régiók lakosságáról" - mondta Igor Kirillov altábornagy, az orosz Sugárvédelmi Hivatal vegyi és biológiai védelmi erők vezetője májusban.

Az orosz hadsereg márciusban kezdődő tájékoztató sorozatában bizonyítékokat mutatott be a Pentagon állítólagos részvételéről az ukrajnai biolaboratóriumok finanszírozásában. Az orosz Nyomozó Bizottság szerint az USA 2005 és 2022 eleje között több mint 224 millió dollárt ölt az ukrajnai biológiai kutatásba.

Bár Washington elismerte, hogy az elmúlt 20 évben 46 biológiai kutatási létesítményt támogatott Ukrajnában, ragaszkodik ahhoz, hogy mindez egy békés közegészségügyi projekt része volt. Az amerikai hadsereg azzal vádolta Oroszországot és Kínát, hogy "dezinformációt terjeszt és bizalmatlanságot szít" a világ tömegpusztító fegyverektől való megszabadítására irányuló erőfeszítéseivel kapcsolatban - miközben a nyugati média összeesküvés-elméletként és tudományos fikcióként utasította el az állításokat.

Élelmiszerbiztonsági válságot idézhet elő, ha növényeket és állatokat támadnak

A személyre szabott biofegyverekkel kapcsolatos aggodalmak túlmutatnak az emberi DNS-adatokon, Joni Ernst szenátor, a szenátus új fenyegetésekkel és képességekkel foglalkozó albizottságának és a fegyveres erők bizottságának tagja szerint, aki Crow-val együtt beszélt egy panelbeszélgetésen. Amerika ellenfelei a biológiai fegyvereket kifejezetten az amerikai állatállomány és termények ellen is irányíthatják, hogy élelmiszerbiztonsági válságot idézzenek elő - állította.

"Többféleképpen is tekinthetünk a biológiai fegyverekre, és arra, hogy nemcsak az embereket kell biztosítanunk, hanem aztán az élelmiszert is, amely eltart minket" - tette hozzá Ernst.

Az USA-Kína Gazdasági és Biztonsági Felülvizsgálati Bizottság által az év elején kiadott jelentés szerint Kína egy napon megpróbálhat biológiai hadviselést indítani a genetikailag módosított amerikai növények ellen, tekintettel az amerikai mezőgazdaság és a GMO-khoz kapcsolódó szellemi tulajdon iránti fokozott érdeklődésére.

"Bár Kína fő érdeke a génmódosított vetőmagok Egyesült Államokból való beszerzésében a terméshozamok javítása, elképzelhető a mezőgazdasági szellemi tulajdonjogok lehetséges fegyverként való felhasználása" - áll a jelentésben. "Hasonlóan a számítógépes kódok feltöréséhez, Peking könnyen feltörhetné az amerikai GM vetőmagok kódját vagy DNS-ét, és biológiai hadviselést folytathatna valamilyen olyan féregjárvány létrehozásával, amely elpusztíthatná az amerikai termést".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.