Hirdetés
. Hirdetés

A legbiztonságosabb Windows 10 is megfertőzhető a világ legrégibb trükkjével

|

A rosszindulató makrók a Microsoft régi mumusai. Úgy tűnik, a Windows 10 S-ben sem tudta őket hatástalanítani.

Hirdetés

A Microsoft szerint a Windows 10 S az OS eddigi legbiztonságosabb változata, egy új kutatás szerint azonban a legrégibb trükkökkel is betámadható.

A tesztet Matthew Hickey biztonsági kutató végezte, aki rájött, hogy az Office makrók egyszerűen felhasználhatók a Windows 10 S ellen. A Microsoft régóta küzd ezekkel a makrókkal, és a jelek szerint a Windows 10 S-ben sem találta meg ellenük a gyógyszert, mivel a kutatónak egy rosszindulatú makrót tartalmazó dokumentummal sikerült DLL injektálást végrehajtania.

A kártékony makrók ellen a Microsoft létrehozott egy védett nézetet, amiben a dokumentum úgy nyitható meg, hogy nem indul el semmilyen makró, és letöltés sem indítható a netről. Hickey ezt a nézetet úgy cselezte ki, hogy egy hálózati megosztásról töltötte le a Word dokumentumot: ugyanezt a kiberbűnözők is megtehetik, csak annyi kell hozzá, hogy először hatalmukba kerítsenek egy másik gépet a hálózatban.

A makrók nem indulnak el maguktól, de a felhasználó trükkel rávehető az indításukra, és így végül a bűnözők teljes kontrolt szerezhetnek a sebezhető rendszerek felett.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.