Hirdetés
. Hirdetés

A legtöbb távmunkahelyen szoftvereket használnak az alkalmazottak megfigyelésére

|

Bár nem minden szakma számára járható út, a távmunka jelentős változásokat eredményez a HR-politikában és gyakorlatban.

Hirdetés

A Digital.com üzleti értékelő platform által szeptemberben 1250 amerikai munkáltató körében végzett online felmérés eredményei szerint a legtöbb, otthonról dolgozó alkalmazottat foglalkoztató munkaadó megfigyelő szoftvert használ alkalmazottai nyomon követésére. A megkérdezett cégek alkalmazottainak egy része vagy egésze távolról dolgozott.

A válaszadók gyakran a termelékenységet jelölték meg a megfigyelés elsődleges okaként, és mindössze 14 százalékuk nem értesítette a munkatársakat a megfigyelési tevékenységekről. A felmérésben részt vevő munkáltatók több mint felének (52 százalékának) voltak olyan munkavállalói, akik naponta egy-négy órát töltöttek a munkahelyüktől távol vagy feladattól függetlenül az interneten, míg 27 százalékuknak volt olyan alkalmazottja, aki naponta több mint öt órát töltött így.

Hirdetés

A reklám- és információtechnológiai munkáltatók alkalmaztak legnagyobb valószínűséggel nyomon követő szoftvert, és a válaszadók 81 százaléka szerint a termelékenység nőtt az ilyen szoftverek telepítése után - írja a Digital.com.

Bár nem minden szakma számára járható út, a távmunka jelentős változásokat eredményez a HR-politikában és gyakorlatban. Egész iparágakat érintő változásokat is okozhat. Az USA-ban a közelmúltban készült jelentések a technológiai dolgozók elvándorlását dokumentálták, akik a rugalmas munkalehetőségeknek köszönhetően otthagyták a San Francisco környéki technológiai övezetet (Bay Area), illetve más iparági forró pontokon kívül élnek és dolgoznak.

De mind a távmunka, mind a munkavállalói felügyelet olyan fogalmak, amelyek megelőzték a COVID-19 járványt, még akkor is, ha az elmúlt másfél év változásai miatt a munkavállalók talán jobban tudatában vannak ezeknek. Nem csak a termelékenység az egyetlen ok, amiért a munkáltatók nyomon követhetik a munkavállalók tevékenységét. Mások arra hivatkoznak, hogy a technológiát a kapcsolatok nyomon követése vagy a szellemi tulajdon védelme érdekében alkalmazzák.

A HR Dive-nak adott korábbi interjúkban a megfelelőségi szakértők mégis figyelmeztették a munkáltatókat a távoli munkavállalói nyomon követésre vonatkozó jogszabályok sokszínűségére, valamint az ezzel járó további előnyökre és kockázatokra, például arra, hogy a megfigyelés átveheti a helyes vezetési gyakorlatok helyét.

Ott van még a munkavállalók perspektívája is: A Blind technológiai munkavállalói platform névtelen felhasználói körében végzett 2018-as felmérés szerint a válaszadók körülbelül egynegyede mondta, hogy a munkáltatója "ésszerűtlenül messzire ment" a munkavállalók megfigyelésében. Mások az is megjegyzik, hogy a munkavállalók nyomon követése ütközhet a munkavállalók elektronikus adatvédelmével - foglalta össze a tapasztalatokat a CIO Dive.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.