Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft Teams csevegésekbe beszivárgókon keresztül megy a hackelés

|

A szűk keresztmetszet a felhasználó maga.

Hirdetés

Biztonsági kutatók arra figyelmeztetnek, hogy egyes támadók kompromittálják a Microsoft Teams-fiókokat, hogy a csevegésekbe becsússzanva rosszindulatú futtatható fájlokat terjesszenek szét a beszélgetés résztvevői között.

Havonta több mint 270 millió felhasználó támaszkodik a Microsoft Teamsre, sokan közülük hallgatólagosan bíznak a platformban, annak ellenére, hogy a rosszindulatú fájlok elleni védelem hiányzik. Erre az Avanan, a Check Point felhőalapú e-mail és együttműködési platformok védelmével foglalkozó vállalat kutatói jöttek rá.

Hirdetés

A támadások januárban kezdődtek - írja friss jelentésében a vállalat -, és a rosszindulatú hacker egy "User Centric" nevű futtatható fájlt illeszt be a csevegésbe, hogy rávegye a felhasználót annak elindítására. A végrehajtást követően a kártevő adatokat ír a rendszer registryjébe, DLL-eket telepít és perzisztenciát hoz létre a Windowson futó gépen.

A Teams-fiókokhoz való hozzáférés megszerzésének módszere egyelőre tisztázatlan, de a néhány valószínű lehetőség között szerepel az e-mail vagy a Microsoft 365 hitelesítő adatainak ellopása adathalászattal, de elképzelhető egy partnerszervezet meghackelése is.

Az így terjesztett kártevő automatikus elemzése azt mutatja, hogy a trójai a Windows Registry Futtatási kulcsokon keresztül vagy az indítómappában egy bejegyzés létrehozásával állandó jelenlétet tud létrehozni. Emellett részletes információkat gyűjt az operációs rendszerről és a hardverről, amelyen fut, valamint a gép biztonsági állapotáról az operációs rendszer verziója és a telepített javítások alapján.

Bár a támadás meglehetősen egyszerű, mégis nagyon hatékony lehet, mivel sok felhasználó megbízik a csapatokon keresztül kapott fájlokban - állítják az Avanan kutatói. A vállalat például elemezte a Teams-t használó kórházak adatait, és azt találták, hogy az orvosok korlátlanul használják a platformot orvosi információk megosztására.

Míg az egyének jellemzően gyanakvóak az e-mailben kapott információkkal szemben, mert legtöbbször kapnak képzést az e-mailes adathalászat elleni védekezéshez, ám a Teams-en keresztül kapott fájlokkal szemben nincsenek fenntartásaik. Ráadásul a Teams olyan vendég- és külső hozzáférési lehetőségeket nyújt, amelyek lehetővé teszik a vállalaton kívüli személyekkel való együttműködést. Az Avanan szerint ezek a meghívások általában minimális felügyeletet élveznek.

A kutatók szerint a problémát súlyosbítja, hogy "a Teams alapértelmezett védelme hiányos, mivel a rosszindulatú linkek és fájlok szkennelése korlátozott", és "sok e-mail biztonsági megoldás nem kínál robusztus védelmet a Teams számára".

Az ilyen támadások elleni védekezéshez az Avanan a következőket ajánlja:

  • Olyan védelem bevezetése, amely minden fájlt letölt egy sandboxba, és megvizsgálja azokat rosszindulatú tartalmat keresve.
  • Erős, teljes körű biztonság telepítése, amely az összes üzleti kommunikációs vonalat, köztük a Teams-t is védi.
  • Ösztönözni kell a végfelhasználókat, hogy ismeretlen fájl észlelésekor forduljanak az IT-hez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.