Hirdetés
. Hirdetés

A nagy TikTok-teszt – most dől el, hogy merre fordul a technológiai világ?

|

A TikTok kiemelkedik népszerűségét és ifjúsági kulturális jelentőségét tekintve a nem amerikai alkalmazások közül.

Hirdetés

A TikTok esteleges betiltása az Egyesült Államokban a következő, de nem átlagos lépése lenne az amerikai-kínai technológiai csatározásoknak. Az elképesztően népszerű mikrovideo-platform Kína messze legnépszerűbb technológiai exportterméke. Ha elveszíti legnagyobb nyugati piacát, az nem pusztán üzleti veszteség lesz, hanem új irányba állíthatja a kínai szoftver- és szolgáltató cégeket. Felgyorsíthatja azt a folyamatot, amely a világ országait két technológiai szférára osztja fel, ahol az egyik felet az USA a másik Kína dominanciája határozza meg.

Persze egyelőre minden szem a TikTokra szegeződik, különösen, hogy az amerikai törvényhozásban olyan szabályozási javaslatok készülnek, amelyek a TikTok általános betiltását eredményezhetik. Az egyik egyre nagyobb lendülettel készülő tervezet Restrict Act (Tiltó törvény) néven fut. A fő támogatói Mark Warner demokrata és John Thune republikánus szenátor, de komoly kétpárti támogatást élvez, és a Fehér Háznak is tetszik a koncepció. Ez a jogszabály lehetőséget adna a végrehajtó hatalomnak, különösen a Kereskedelmi Minisztériumnak, hogy betiltsa a TikTok-ot, ha úgy ítéli meg, hogy veszélyezteti a nemzetbiztonságot - írta a The Wallstreet Journal.

Múlt csütörtökön, a Capitoliumban tartott meghallgatáson a TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew igyekezett eloszlatni az aggodalmakat, azt hangsúlyozva, hogy a platform segít megosztani az amerikai kultúrát és összekapcsolni a kisvállalkozásokat az ügyfelekkel. A az alsóházi képviselők azonban szkeptikus kérdésekkel borították el, és semmi jelét nem mutatták annak, hogy megnyugodtak volna.

Hirdetés

Most ugyan a TikTokról van szó, de ha a Warner-Thune törvényjavaslat hatályossá válik, az lehetőséget adna a végrehajtó hatalomnak, hogy a több mint egy tucat különböző kategória bármelyikében - a műholdaktól és az MI-től az e-kereskedelemig és a felhőalapú szoftverekig -technológiákat tiltson be, így a mostani döntés hatása potenciálisan sokkal messzebb terjed egyetlen cég sorsának alakulásánál. Okkal feltételezhető, hogy az Egyesült Államok kormányának adott felhatalmazást a jövőben ismét igénybe veszik - véli a WSJ.

A Warner szenátor hivatala a TikToknál szélesebb körre utalt, amikor bejelentette az általa társtámogatott jogszabályt: "Átfogó, kockázatalapú megközelítésre van szükségünk, amely proaktívan kezeli a potenciálisan veszélyes technológia forrásait, mielőtt azok megvetik a lábukat Amerikában."

A Kongresszusban tartott meghallgatáson Cathy McMorris Rodgers republikánus képviselő kijelentette: "Amerikának fel kell készülnie, hogy leállítsa a következő technológiai eszközt vagy fegyvert, amelyet Kína saját stratégiai haszonszerzése érdekében használ majd."

A TikTok kiemelkedik népszerűségét és ifjúsági kulturális jelentőségét tekintve a nem amerikai alkalmazások közül. A kritikusok szerint befolyásos közösségimédia-szolgáltatásként potenciális eszköz a propagandára és olyan befolyásolásra, amire az e-kereskedelmi alkalmazások nem alkalmasak.

De a TikTokkal kapcsolatos másik kulcsfontosságú aggálya széles körben érvényes. Amerikai kritikusok szerint a kínai törvények előírják a kínai vállalatoknak, hogy adjanak át minden olyan adatot, amelyet a kormány kér, és akkor, amikor kéri, ha azt a nemzetbiztonság szempontjából elengedhetetlennek tartják. Ugyanez a logika vonatkozhat a vásárlási, fizetési vagy üzenetküldő alkalmazásokra is, amelyek hasonlóképpen információkat gyűjtenek a felhasználók e-mail címeiről, telefonszámairól, helyéről és használati szokásairól. A kínai külügyminisztérium szóvivője nemrégiben cáfolta, hogy kormánya a helyi törvényeket megsértve gyűjtene adatokat, de az USA-ban ezt az állítást kétkedve fogadják, amit a jelenlegi politikai hangulat is mutat.

"Shou Zi Chew készen állt, hogy válaszoljon a Kongresszus kérdéseire, de sajnos a napot a politikai tekintély uralta, amely nem volt képes elismerni a Project Texason keresztül már folyamatban lévő valódi megoldásokat" - idézte a TikTok szóvivőjét a WSJ a meghallgatás után. Mit is lehetne mondani? A TikTok szénája nem áll jól az Egyesült Államokban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.