Hirdetés
. Hirdetés

A Zoom nem mutatja meg, mennyire átláthatóan működik

|

A cég megígérte, hogy megosztja a világgal, egészen pontosan hányszor is adtak ki adatokat hatósági kérelemre, a jelek szerint erre azonban még várnunk kell.

Hirdetés

A Zoom elképesztő ütemben bővítette a felhasználói bázisát a koronavírus miatti videokonferenciáknak köszönhetően, azonban a dicsőséges szárnyalásra nem vetettek túl jó fényt az újra és újra felmerülő biztonsági problémák. Mindezeket meg lehetne oldani egy végpontok közötti titkosítással, ahogyan azt a legtöbb hasonló szolgáltatást nyújtó cég teszi, azonban a Zoom ezt arra hivatkozva nem lépi meg, hogy így nem tudnák segíteni a hatóságok munkáját. Viszont a vállalat nem siet elárulni, hogy egészen pontosan hányszor adtak ki személyes adatokat kormányoknak.

Hirdetés

Alapvetően a jó hírük megtartásán kívül semmi nem kötelezi őket, hogy megosszák ezeket a számokat a felhasználókkal, viszont azt várnánk ha egyszer megígérték az adatok közzétételét, akkor tartják magukat ehhez. Márpedig a cég egy korábbi nyilatkozatában azt állította, hogy július 30-án részletesen leközlik, hogy addig hányszor adtak ki adatokat hatósági kérésre.

Ez végül nem történt meg, és vállalat egy blogposztban annyival el is intézte az ügyet, hogy "az év későbbi részében" számíthatunk a számokra. A Zoom vezérigazgatója, Eric Yuan egy másik bejegyzésben arról beszél, hogy szeretnék minél átláthatóbbá tenni a videokonferencia alkalmazás működését, így például a második negyedéves pénzügyi adataikkal is jelentkeznek még az év vége előtt. 

Az átláthatósági jelentések jót tennének a cég reputációjának, amit azért megtépáztak a korábbi biztonsági botrányok. Ezeknek hála jobb rálátást kapnánk többek között arra, hogy a kormányok milyen gyakorisággal kutatják át a felhasználók személyes adatait. A Zoom azután határozott az ilyen jellegű jelentések kiadása mellet, hogy több támadás is érte, amiért felfüggesztették több hongkongi tüntető fiókját a kínai kormány kérésére.

Az amerikai kormányzat, valamint az Egyesült Államok hírközlési hatósága már régóta szeretné jobban átlátni a Zoom adatkezelését, ugyanis többször érte már vád a vállalatot azért, hogy hiába van a székhelye a kaliforniai San José városában, kissé túl sok szállal kötődnek Kínához, és ez mostanában nem épp a legjobb ajánlólevél a tech- és kommunikációs világban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.