Adatvesztés, tönkrement PC-k miatt perelik a Microsoftot

|

Az állítások teljesen megalapozatlanok, mondja a szoftvergyártó.

Három ember az amerikai Illinois államból a múlt héten beperelte a Microsoftot azt állítva, hogy a számítógépükre telepített ingyenes Windows 10 frissítés adatvesztést és PC-jük tönkremenetelét okozta. A felperesek ügyvédje arra kérte a chicagói szövetségi bíróságot, hogy az ügyet kezelje kiemelten, ami lehetővé tenné, hogy más amerikai állampolgárok is csatlakozzanak a perhez.

A beadvány szerint sok felhasználónak meghibásodott a merevlemeze a Windows 10 telepítését követően, és sokaknak váltak működésképtelenné meglévő szoftverei és elérhetetlenné az adatai az operációs rendszer telepítése miatt.

Mindhárom felperes azt állítja, hogy miután elfogadták a Windows 10-re való ingyenes frissítését lehetőségét - az ajánlat az operációs rendszer megjelenését követő egy évben volt elérhető - a windowsos számítógépükön tárolt adatok egy része megsemmisült. Egyikük úgy nyilatkozott, hogy egy új személyi számítógépet kellett vásárolnia, mivel a Windows 10 telepítését követően régi PC-je használhatatlanná vált.

Másikuk, Howard Goldberg rengeteg kellemetlenséget volt kénytelen elszenvedni a Windows 10-re való frissítéskor. Miután háromszor megkísérelte letölteni a Windows 10-et, ami hosszú időre kizárta őt a gép használatából, PC-je működésképtelenné vált, az operációs rendszer nem települt, nem volt futtatható állapotban. Goldberg a Microsofthoz fordult a problémával, azt mondták neki, hogy számítógépének lejárt a garanciája, és a segítségnyújtásért fizetnie kell. Végül egy szakemberhez kellett fordulnia, hogy számítógépe ismét működőképes állapotba kerüljön.

A felperesek állításai kísértetiesen hasonlítanak a Windows 10 telepítésével kapcsolatban az interneten terjedő panaszokra. A Microsoft szóvivője szerint a felperesek állításai megalapozatlanok, ráadásul a felhasználóknak megvolt a lehetőségük arra, hogy ne frissítsenek a Windows 10-re, és igénybe vehették a Microsoft ingyenes technikai támogatását is.

Korábban mások is beperelték a Microsoftot a Windows 10-zel kapcsolatos problémák miatt. Tavaly júliusban három floridai férfi azt állította, hogy a Microsoft "rákényszerítette" őket az operációs rendszer telepítésére, és az akaratuk ellenére történt frissítés tönkretette a PC-jüket. Ezt az ügyet a bíróság a múlt hónapban ejtette.

Ugyancsak tavaly egy kaliforniai nő 10 ezer dolláros kártérítést kapott, mivel sikerült meggyőznie a bírót arról, hogy egy beleegyezése nélkül végrehajtott Windows 10 frissítés lebénította munkára használt PC-jét.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.