Hirdetés
. Hirdetés

Álhírek megosztására figyelmeztet a Facebook

|

Egyelőre csak a német és az amerikai felhasználók figyelmét hívja fel a közösségi szolgáltatás arra, hogy az érintettek az algoritmusa szerint álhíreknek minősített történeteket kívánnak megosztani.

Hirdetés

Megkezdte a Facebook az amerikai felhasználók álhírek megosztása esetén való figyelmeztetését. A szolgáltatást először januárban Németországban vezették be Zuckerbergék. Az új riasztások alapját függetlennek minősített tényellenőrző szolgáltatások értékelései képezik, a cél az, hogy visszaszorítsák az álhírek terjesztését a világ legnagyobb közösségi hálózatán. Azt viszont nem akadályozzák meg, hogy valaki a figyelmeztetés ellenére mégis megosszon egy hírt.

Ha egy olyan történetet akar valaki megosztani ismerőseivel, amelyet a rendszer álhírnek tart, a Facebook egy figyelmeztetést jelenít meg a bejegyzés-készítő ablak alján. A figyelmeztetés egy piros felkiáltójelet tartalmaz, valamint egy utalást arra, hogy az üzenet tartalmának hitelességét a Snopes.com és az Associated Press vitatja.

Ha egy felhasználó figyelmen kívül hagyja az üzenetet, egy beugró ablak jelenik meg, amely megismétli a figyelmeztetést. Ezt követően a felhasználónak lehetősége van további információt szerezni a vitatott tartalommal kapcsolatban, törölni a bejegyzést vagy a figyelmeztetés ellenére mégis megosztani azt.

A Facebook még decemberben jelentette be, hogy az álhírek terjesztésének visszaszorítására egy új funkciót fog bevezetni.

Szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki tömegesen oszt meg ellenőrizetlen forrásból származó történeteket, ha azok alátámasztják politikai és egyéb nézeteit, hiedelmeit. Sokan úgy védekeznek ez ellen a "rémhíráradat ellen", hogy megszüntetik az illető követését, úgy szabadulva meg ily módon a nem kívánt a hírözöntől, hogy nem törlik őt az ismerősök listájáról. Az új eszköz talán jobb belátásra bírja a posztolási kényszerben szenvedőket, így remélhetőleg csökkenni fog a hálózaton terjesztett álhírek mennyisége.

Az egyelőre nem világos, hogy milyen gyorsan frissítik az álhír-szűrő adatbázisát, mint ahogyan az sem, hogy mikor vezetik be a szolgáltatást más országokban is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.