Hirdetés

Amerika Oroszországot bünteti a választások meghackelése miatt

|

Egy most nyilvánosságra hozott dokumentum tartalmazza a kibertámadások technikai részleteit.

Az Egyesült Államok kormánya szankcionálta Oroszország két fő hírszerző szervezetét és négy katonai hírszerzéssel foglalkozó tisztségviselőjét, valamint kiutasított 35 orosz diplomatát amerikai kormányzati tisztségviselők agresszív zaklatása és a 2016 elnökválasztással kapcsolatos kiberműveletek miatt. A lépés az Obama elnök által korábban kilátásba helyezett megtorlás része az amerikai Demokrata Párt Nemzeti Bizottsága és más politikai célpontok meghackeléséért.

Egyúttal nyilvánosságra hozták az FBI és a Belbiztonsági Minisztérium jelentését a kibertámadások részleteiről, arról, hogy miképpen történt az informatikai rendszerek feltörése és hogy milyen rosszindulatú programokat használtak a hackerek. A jelentés tartalmazza az agytrösztöket, egyetemeket és vállalatokat ugyancsak támadó kiberbűnözőkkel kapcsolatba hozható IP-címeket is. A hálózatok védelmével foglalkozó szakemberek ezeket az információkat az orosz malware-ek azonosítására és blokkolására használhatják, arra kényszerítve az orosz hírszerző szervezeteket, hogy újraírják rosszindulatú programjaikat, olvashatjuk az amerikai kormány közleményében. Az IP-címek több országban, köztük az Egyesült Államokban található feltört számítógépekhez tartoznak.

"Októberben kormányunk nyilvánosságra hozta azon megállapításunkat, hogy Oroszország megpróbálja befolyásolni az amerikai elnökválasztási folyamatot. Az adatlopásra és ezek nyilvánosságra hozására irányuló tevékenység csak az orosz kormány legmagasabb szintjének irányításával történhetett." - mondta Obama elnök.

Az orosz katonai hírszerzési szervezet és szövetségi biztonsági szolgálat elleni szankciókat az 13964-es számú elnöki utasítás kiterjesztésével valósítják meg. Az eredetileg 2015 áprilisában kiadott utasítás felhatalmazza az elnököt, hogy megtorolja a kritikus infrastruktúra meghackelését és a nagyszabású szolgáltatásbénító támadásokat. Eddig azonban nem tartoztak a megtorlást kiváltó körbe a választással kapcsolatos informatikai rendszerek. Obama egyúttal ígéretet tett arra, hogy a mostani intézkedéseket továbbiak követik majd. Igaz, erre már nem sok ideje lesz, hiszen január 20-án Donald Trump megválasztott elnök veszi át az amerikai kormány irányítását, aki meglehetősen szkeptikusan tekint a hírszerző szervezetek azon megállapításaira, hogy a hackelésekért Oroszország tehető felelőssé.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!