Hirdetés
. Hirdetés

Átmenetileg egérutat nyert a Facebook

|

Egyelőre elutasították a vállalat ellen piaci erőfölény miatt benyújtott 3,7 milliárd dolláros brit tömeges kereset.

Hirdetés

A Facebook hétfőn ideiglenesen elhárított egy akár 3 milliárd fontra (3,7 milliárd dollárra) becsült kollektív keresetet, amely azt állítja, hogy a közösségi médiaóriás visszaélt erőfölényével a felhasználók személyes adatainak pénzzé tétele érdekében.

A londoni bíróság azonban hat hónapot adott a felperesek ügyvédeinek, hogy "újra megpróbálják" megállapítani a felhasználók állítólagos veszteségeit. A Meta Platforms, a Facebook-csoport anyavállalata mintegy 45 millió brit Facebook-felhasználó nevében indított tömeges keresettel néz szembe.

A pert indító Liza Lovdahl Gormsen jogtudós szerint a Facebook-felhasználók nem kaptak megfelelő kompenzációt a személyes adatok értékéért, amelyeket a platform használatához meg kellett adniuk. Ügyvédei a múlt hónapban kérték a Versenyjogi Fellebbviteli Törvényszéket, hogy az ügyet az Egyesült Királyság kollektív eljárásrendje alapján - amely nagyjából megfelel az Egyesült Államokban alkalmazott csoportos keresetrendszernek - hitelesítse.

Hirdetés

A Törvényszék azonban hétfőn úgy döntött, hogy Lovdahl Gormsen módszertana a Facebook-felhasználók által elszenvedett veszteségek megállapítására "gyökeres újraértékelésre" szorul ahhoz, hogy az ügyet folytatni lehessen.

Marcus Smith bíró azonban hat hónapot adott Lovdahl Gormsen ügyvédeinek arra, hogy "további bizonyítékokat nyújtsanak be, amelyek egy új és jobb tervezetet mutatnak be, amely egy hatékony perhez vezet".

A Meta szóvivője elmondta, hogy a vállalat üdvözli a döntést, és utalt korábbi nyilatkozatára, miszerint a per "teljesen alaptalan" - jelentette a Reuters.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.