Hirdetés
. Hirdetés

Átverős weboldalakra figyelmeztet a Fogyasztóvédelem

|

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium IT laboratóriuma folyamatosan fedezi fel és kapcsolja le a felhasználókat megtévesztő webshopokat, de nem árt nekünk is odafigyelni.

Hirdetés

Az egyre terjedő világjárvány okán érthető reakció, ha az emberek sokkal jobban elkezdenek odafigyelni az egészségükre, mint azelőtt. Ahol pedig felfokozott kereslet van, ott törvényszerűen megjelennek a csalók is, így fontos, hogy nyitott szemmel járjunk az interneten. A magyar kormány most arra figyelmeztet, hogy nagyon óvatosnak kell lennünk, amikor az interneten vásárolunk.

Hirdetés

A csalók kifejezetten komplex módszerekkel próbálják megtéveszteni a gyanútlan vásárlókat, ezek között van az olyan álhírportálok működtetése, melyek burkoltan valamilyen termék reklámozására jöttek létre. Akadt például olyan oldal, ahol a 124 éves Erzsók nénivel készült "interjúból" derült ki, hogy mi a hosszú életének titka. Máshol arról számoltak be világszenzációként, hogy Angela Merkel német kancellárt egy magyar kórházban kezelték, de a nála alkalmazott magas vérnyomás elleni csodaszert meglepő módon bárki megrendelhette az cikk alján található linken keresztül.

Természetesen álhírekről van szó, melyekkel jogszerűtlenül próbálják megtéveszteni a vásárlókat, ez abból is feltűnhet, hogy az oldalakon nincs feltüntetve a 14 napos elállási jog, ami viszont törvényileg kötelez minden webshopot. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT laboratóriuma folyamatosan azon dolgozik, hogy felkutassák és lekapcsolják ezeket az oldalakat, de a csalók folyamatosan új utakat találnak az emberekhez.

"Az ITM IT laborjának ellenőrzései alapján összesen több mint félmillió forint bírságot szabtak ki a megtévesztő és agresszív kereskedelmi gyakorlatot folytató webáruházakra. A határozott hatósági fellépés hatására a vizsgált oldalak jelentős részét maguk az üzemeltetők tették elérhetetlenné Magyarországról. A cégek azonban újra próbálkoznak, számos hasonló ajánlat tűnik fel nap mint nap, akár interjú vagy hír formájában. A fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket ezért változatlan alapossággal végezzük a jövőben is, körültekintő és megfontolt vásárlásra kérve a fogyasztókat." - írja a Keszthelyi Nikoletta, fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Ha szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy pénzünkért cserébe nem valamilyen kamu "csodaszert" kapunk, akkor mindenképp érdemes felkeresni a jogsértő webáruházakról összeállított honlapot mielőtt vásárolnánk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.