Hirdetés
. Hirdetés

Ausztrália a kibertérben küzd az Iszlám Állam ellen

|

Malcolm Turnbull szerint a kommunikáció titkosítása miatt nehezebbé vált a terroristák azonosítása.

Hirdetés

Támadó jellegű, offenzív kiberképességeket is bevetnek az Iszlám Állam (ISIS) ellen küzdő erők Irakban és Szíriában, fedte fel az ausztrál miniszterelnök parlamentben mondott beszédében a múlt héten - írja testvérlapunk, a CIO magazin ottani kiadása.

Malcolm Turnbull hozzátette még, hogy ezek a képességek valóban sokat nyomnak a latba az ottani műveletekben, és a beavatkozás nemzetközi szabályait betartva alkalmazzák őket.

- Nyilvánvaló okokból további részleteket nem fogok elárulni ezekről a műveletekről - mondta a miniszterelnök -, csak annyit erősíthetek meg, hogy offenzív kibertevékenységet is kifejtünk az ausztrál védelmi erők és szövetségeseink támogatása érdekében Irakban és Szíriában, az valóban sokat számít a katonai konfliktusban, és a beavatkozás ugyanazon szabályai érvényesek rá is, mint minden más, katonai tevékenységünkre.

Ausztrália offenzív kiberképességeinek meglétét először áprilisban fedte fel Turnbull, amikor bejelentette a kormány kiberbiztonsági stratégiáját. A kiberhadászati csoport az ausztrál védelmi minisztériumon belül a jelelfogásért és kiberbiztonságért felelő Australian Signals Directorate (ASD) főigazgatóság alá tartozik.

Júliusban az ASD toborzó kampányt indított a kormány támadó és védelmi jellegű kiberhadászati képességeinek erősítésére.

Turnbull most hangsúlyozta, hogy a támadó jellegű kiberhadászati tevékenység a legszigorúbb jogi felügyelet mellett zajlik, a nemzetközi törvényekkel összhangban, betartva az ország ebből fakadó minden kötelezettségét.

Kevésbé ismert tény talán, hogy az Iszlám Állam ellen a kibertérben is küzdenek, de ennek egyre nagyobb a jelentősége a konfliktusban, mondta a miniszterelnök.

A terrorizmus elleni, belföldi küzdelemről szólva Turnbull úgy fogalmazott, hogy a kommunikáció titkosítása megnehezíti a terroristák azonosítását.

- Mind szélesebb körben elterjednek azok a titkosított kommunikációs platformok, amelyek nagyon megnehezítik a terroristák azonosítását és lehallgatását - mondta Turnbull. - Az emberi hírszerzés, valamint a szoros kapcsolat és bizalom, amelyre ez a fajta hírszerzés épül, fontosabb, mint valaha.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.