Hirdetés
. Hirdetés

Ausztrália egyik leggazdagabb embere beperli a Facebookot

|

Egy ausztrál bányamogul azt állítja, hogy a platformot arra használják, hogy "bűncselekményt kövessenek el" a tudatlan netezőkkel szemben. Mindeközben a Meta részvényei szabadesésben...

Hirdetés

Ausztrália egyik leggazdagabb embere pert indított a Facebook ellen, azt állítva, hogy az oldal hagyta, hogy elszaporodjanak az átverések és a csaló hirdetések, köztük olyanok is, amelyek a saját képmását használják arra, hogy kicsalják az áldozatok pénzét.

Andrew Forrest milliárdos, aki a vasércüzletben szerezte vagyonát, csütörtökön nyújtotta be a büntetőpert a nyugat-ausztráliai Magisztrátusi Bíróságon, azzal vádolva a Facebookot, hogy a Reuters és a helyi média beszámolói szerint nem tett lépéseket "annak megakadályozására, hogy a rendszereit bűncselekmények elkövetésére használják fel".

Hirdetés

"Aggódom az ártatlan ausztrálok miatt, akiket a közösségi médián keresztül kattintásalapú hirdetésekkel húznak csőbe" - fogalmazott közleményében, és "világelsőnek" nevezte a keresetét, amely megvédi a felhasználókat attól, hogy "átverjék őket".

Elkötelezett vagyok annak biztosítása mellett, hogy a közösségi média üzemeltetői ne engedjék, hogy oldalaikat bűnszervezetek használják.

A panaszban felrótt sérelmek között szerepelnek olyan hamis hirdetések, amelyek "clickbait" segítségével verik át az ausztrálokat, valamint kriptovaluta-csalások, amelyek közül legalább az egyikben a milliárdos képmása is szerepelt az engedélye nélkül. Azt is állította, hogy az állítólagos csalások miatt a Facebook megsértheti az ausztrál pénzmosás elleni törvényeket, és hogy a platform "büntetőjogi szempontból gondatlan" volt, amikor nem volt hajlandó foglalkozni a problémával.

Forrest már régóta kritikus a Facebookkal szemben, 2019-ben nyílt levelet írt Mark Zuckerberg vezérigazgatónak és alapítónak, amelyben célba vette az oldalon megjelenő "átveréses hirdetéseket" is, "visszataszítónak" minősítve azokat.

"Megvan a hatalmad és a technológiád ahhoz, hogy megakadályozd, hogy ezek a csaló hirdetések a platformodon fussanak" - fogalmazott akkor. "A bevétel fontosabb önnek, mint az idős emberek megtakarításai, Zuckerberg úr?".

A bányamágnás tavaly szeptemberben Kaliforniában polgári pert is indított az amerikai székhelyű vállalat ellen, de elmondása szerint az az ügy még mindig folyamatban van az állam felsőbíróságán.

A Facebook anyavállalata, a Meta nem kívánta kommentálni a legutóbbi pert, de az ABC-nek elmondta, hogy a megtévesztő hirdetések, amelyek "az emberek pénzének kicsalására törekszenek", sértik az oldal irányelveit, és ragaszkodik ahhoz, hogy megfelelő lépéseket tesz ellenük.

"Sokféleképpen közelítünk az ilyen hirdetések megállításához, nemcsak azon dolgozunk, hogy felismerjük és elutasítsuk magukat a hirdetéseket, hanem blokkoljuk a hirdetőket a szolgáltatásainkból, és bizonyos esetekben bírósági lépéseket teszünk az irányelveink érvényesítése miatt" - tette hozzá a cég.

Az ausztrál per első tárgyalására március végén kerül sor.

Szabadesésben a Facebook-részvények

A Facebook anyavállalatának, a Metának a részvényei szerdán piaczárás után zuhanórepülésbe kezdtek, miután a negyedéves jelentés elmaradt a várakozásoktól.

Az eladási hullámot a Meta negyedéves jelentése váltotta ki, amely a befektetők által vártnál alacsonyabb bevételt, részvényenkénti nyereséget, valamint a napi és havi aktív felhasználók számát mutatta.

Ez az első negyedéves jelentés azóta, hogy Zuckerberg bejelentette, közösségi médiaóriása Meta névre változtatja a nevét, hogy jobban reprezentálja a közelgő metaversumra való összpontosítást, és magában foglalja a meglévő Facebook, Instagram és WhatsApp márkákat.

Ráadásul egy nő azt állítja, hogy "megerőszakolták" Zuckerberg metaverzumában. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.