Hirdetés
. Hirdetés

Az európai energiakrízis miatt leállhat a Nagy Hadronütköztető

|

A CERN terveket készít részecskegyorsítói - köztük a Nagy Hadronütköztető - a leállítására, ha Franciaországban elfogyna az áram. Az energiaválság tehát azzal fenyeget, hogy lelassítja a természet alapvető erőivel kapcsolatos kutatásokat.

Hirdetés

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) energiagazdálkodási testületének elnöke, Serge Claudet számolt be a tervekről, amelyek néhány részecskegyorsító leállítását irányozza elő a fogyasztási csúcsidőszakban. Claudet szerint a CERN azt is mérlegeli, hogy szükség esetén hogyan tudná a világ legnagyobb gyorsítóját, a Nagy Hadronütköztetőt (LHC) leállítani.

"A mi aggodalmunk valójában a hálózat stabilitása, mivel mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk az áramkimaradást a régiónkban" - mondta a szakember a Wall Street Journal szerint.

Az előkészületek jól mutatják, milyen messzemenő hatása van, hogy Európa orosz energiaellátástól való függőségét Moszkva a gazdasági háború fegyverévé kívánja tenni. A sürgősségi intézkedések azután kerültek terítékre, hogy a Gazprom orosz energiaipari óriás közölte, határozatlan időre leállítja a földgázszállításokat az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül, amely Oroszország fő szállítási útvonala az energiahordozó Európába történő eljuttatására. Ezzel a tél közeledtével a kontinenst közelebb sodorja az energiaválsághoz.

Hirdetés

Svédország és Finnország pénteken közölte, hogy finanszírozási támogatást nyújtanak a regionális villamosenergia-termelőknek, mondván, hogy a Gazprom lépése veszélyezteti a régió energiapiacát és tágabb értelemben vett pénzügyi stabilitását. Az Európai Unió terveket készít a piac szerkezetátalakítására, hogy enyhítse a fájdalmat.

A nagy energiafogyasztók szerte a kontinensen szintén tervezik már a fogyasztásuk csökkentését a téli időszakban, amikor a fűtéshez szükséges gáz- és áramfogyasztás csúcsra jár. Néhány európai gyár - az acélkohóktól a műtrágyagyártókig - bezár, mivel a villamosenergia és a gáz árának emelkedése miatt nem tudnak versenyezni a világpiacon.

A CERN a francia-svájci határ mentén elterülő kiterjedt komplexumban található, és Franciaország egyik legnagyobb áramfogyasztója. Csúcsüzemben közel 200 megawatt energiát fogyaszt, harmadannyit, mint a közeli Genf városa.

Claudet szerint a CERN célja, hogy az LHC továbbra is működőképes maradjon, és elkerülje a hirtelen leállást, amely megzavarhatná a 4,4 milliárd dolláros gép működését. Az LHC egyike a komplexum nyolc gyorsítójának. A CERN-ben két részecskelassító is működik, amelyek lehetővé teszik a tudósok számára az antianyag tanulmányozását.

Látogasson el a Computerworld - ZöldPálya - SustainIT 2022 konferenciára, ahol a legfontosabb fenntarthatósági témákkal várjuk Önöket!

A CERN tárgyalásokat folytat áramszolgáltatójával, az állami irányítás alatt álló francia EDF SA-val, hogy egy napra előre jelezzék, ha a központnak kevesebb áramot kell fogyasztania. A CERN elsőbbséget adna az LHC mellett más gyorsítók leállításának, ami akár 25 százalékkal is csökkenthetné a kutatóközpont áramfogyasztását.

Az LHC leállítása további 25 százalékos megtakarítást eredményezne, egy bizonyos csapdával: Az ütköztető a részecskesugár elhajlításához -456 Fahrenheit-fokra hűtött szupravezető mágnesekre támaszkodik, amelyek még akkor is jelentős mennyiségű energiát kívánnak, ha a sugár ki van kapcsolva van. Ha hagyják, hogy a mágnesek felmelegedjenek, az hetekre visszavetheti az LHC-ben végzett kísérleteket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.