Hirdetés
. Hirdetés

Az öt nagy chipgyártó globális döntő szerepre tehet szert

|

Egyes elemzők és befektetők arra számítanak, hogy a kínálati szűkösség legalább 2023-ig fennmarad, míg mások optimistábbak.

Hirdetés

A félvezetőipar a következő évtizedben exponenciális növekedésre számíthat az Abu Dhabi Mubadala szuverén vagyonalap vezérigazgatója szerint, aki úgy véli, hogy a chipgyártók "döntő" szerepet fognak játszani a globális gazdaságban.

"Ahhoz 50 év kellett, hogy a félvezető üzletág félbillió dolláros üzletté váljon. Valószínűleg nyolc-tíz év elég lesz, hogy ez megduplázódjon. Ezután pedig rögtön megduplázódik, valószínűleg négy-öt éven belül" - mondta Khaldoon Al Mubarak a CNBC-nek adott interjújában.

Hirdetés

A Mubadala Abu Dhabi állami befektetési alapja, amely nagyjából 240 milliárd dollárnyi vagyont kezel. Emellett a GlobalFoundries chipgyártó egyik fő részvényese is, amely nemrégiben közel 2,6 milliárd dollárt gyűjtött be a tőzsdei bevezetés során - ez volt az egyik legnagyobb IPO, amelyet idén az amerikai tőzsdén végrehajtottak.

"Tehát ezt vesszük, mint egy nagyon fontos adatot. Ezt kombináljuk egy másik nagyon fontos adattal... csak öt globális öntödei vállalkozás van, amelyek közül négy Ázsiában található" - tette hozzá.

Al Mubarak megjegyzései azért fontosak, mert a chipek iránti kereslet továbbra is meghaladja a kínálatot. A hiány számos iparágban akadályozza a termelést, az autóktól kezdve a fogyasztói eszközökig, a személyi számítógépekig és az okostelefonokig. Egyes elemzők és befektetők arra számítanak, hogy a kínálati szűkösség legalább 2023-ig fennmarad, míg mások optimistábbak.

A GlobalFoundries IPO-bejelentésében elismerte, hogy a félvezetőiparnak "jelentős beruházásnövekedésre lesz szüksége ahhoz, hogy lépést tartson a kereslettel", még akkor is, ha a vállalat arra számított, hogy a kereslet-kínálat egyensúlytalansága középtávon javulhat. A vállalat a harmadik helyen áll a félvezetőgyártás piacán a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) és a dél-koreai Samsung mögött. A tajvani United Microelectronics Corporation (UMC) és a kínai Semiconductor Manufacturing International Corporation (SIMC) a többi vezető félvezető-öntödei vállalat közé tartozik.

A GlobalFoundries az ügyfelei által tervezett chipeket gyártja, amelyeket érintés nélküli fizetésekhez, akkumulátorok energiagazdálkodásához érintőkijelző-meghajtókhoz és sok más célra használnak. Három amerikai üzeme van - kettő New York államban és egy a Vermont állambeli Burlingtonban -, valamint egy Németországban és egy Szingapúrban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.